Posts Tagged ‘ekzema bayi’

Jom Sihat & Cantik!

559468_632667176748808_1726292210_n
                                Assalamualaikum
Dapatkan pelbagai vitamin Shaklee sekarang,ternyata Selamat, semulajadi & Berkesan, (^__^)

1. Set A – Kesihatan Optimum
2. Set B – Breastfeeding mommy
3. Set C – Confinement /Bersalin/Berpantang
4. Set C + Milk Booster – Bersalin & Menyusu
5. Set D – Skincare
6. Set E – Breastfeeding & Bones
7. Set F – Feminine / Set kewanitaan
8. Set G – Elergic/Resdung/Asma/Ekzema/Alahan
9. Set H – Immune Booster / Menaikkn Imuniti badan melawan penyakit
10. Set J1 – Ibu Hamil 1st Trimester
11. Set J2 – Ibu Hamil 2nd & 3rd Trimester
Set kesihatan kanak2, kencing manis,darah tinggi & dll

PM inbox /sms/whatsapp 011-2112 1422 (Pn Ayu) untuk dapatkan harga istimewa dan konsultasi percuma.

                        Pengedar Sah Shaklee Anda
                              Siti Ayu Zuati Jafri
                              Shaklee Id 889833
                    sms/whatsapp 011-2112 1422
 

Apa itu Eczema?

eczema1
Assalamualaikum
E-C-Z-E-M-A???
apa tu?? Mungkin term ni tak lah familiar sgt utk yang mereka yang single-mingle, tapi sgt familiar pada parents like Me…huhu.Yayan pun ada Eczema juga masa baby-baby dulu.Teruknye eczema Yayan sampai kitorang kene install aircond kat umah coz Yayan takleh panas, bila panas eczema nya makin menjadi-jadi.sangat kesian ok.menangis jek.
 Huhu…Tak sampai hati tengok dia mengaru-garu, dah la jari – jemari tu comel2 jek.Lagi sayu hatiku taukkk!mcm dirobek-robek hatiku.
Ok.Serius.
Apa itu Ekzema atau Eczema dlm istilah Inggeris???
Ekzema adalah keadaan kulit yang kering,kemerah-merahan dan gatal dan kadang-kadang Ekzema juga dikenali sebagai ekzema atopik atau dermatitis.Kawasan-kawasan yang paling terjejas di kalangan bayi adalah tangan, muka, leher, siku dan belakang lutut.
Ekzema menjadikan ketahanan kulit tidak berfungsi dgn cara yang sepatutnya. Ini boleh membuat kulit bayi atau anak anda adalah lebih mudah terdedah kepada jangkitan dan alahan yang boleh membuat keadaan menjadi lebih teruk.
Keadaan akan menjadi lebih teruk apabila kulit semakin mengering.Kulit mereka akan menjadi sangat gatal dan sekiranya digaru berulang-ulang, lapisan kulit akan terkoyak dan mula meruam.
 
Kanak-kanak yang menghidap Ekzema ada yang sangat sensitif pada bahan kimia seperti syampu, pelembut kain, sabun dan lain-lain lagi.Bahan tersebut boleh menjadikan ekzema tersebut menjadi lebih teruk. Terdapat juga mereka yang sangat sensitif  kepada bahan tertentu seperti nikel dalam barang kemas. 
 Ekzema tidak boleh diubati, tetapi ia boleh dikawal dengan rawatan yang betul.
Mungkin ini berita sedih.Tapi, YM yakin,  semua penyakit pasti ada penawarnya.So, parents, jgn Give up ok?teruskan usaha anda membantu anak anda menjalani kehidupannya dengan lebih baik, in shaa Allah.
Di dalam Shaklee, kami ada menyediakan set cadangan untuk mengurangkan masalah Ekzema anak anda.

Alhamdulillah, sudah ada parents yg sangat berpuashati dengan Set utk mengatasi Eczema di kalangan kanak-kanak ini.
 Parents yang berminat untuk mencuba, boleh contact YM directly k?