Review Filem REDHA

Redha 2016

Redha 2016REDHA….

Such a beautiful film!Filem inspirasi dari Kisah benar ini menceritakan tentang kehidupan ibu bapa membesarkan anaknya yang menghidap autisme. Filem ni telah berjaya membuatkan KakAyu bergenang airmata sepanjang menonton!Sedihhh…

Ada je scence yang mampu buat hati ni “hujan” even simple one!Sebaknya tak tahu nak gambarkan.Rasa macam nak teresak-esak kat kerusi cinema tu,tapi malu kat anak umur 7 tahun yang dok sebelah.Sakit dada sebak tahan airmata jatuh berderaian…Huhuhu.Tapi at last,berderaian juga airmata…tak boleh ditahan2 dah!

Lakonan bersahaja oleh semua pelakon dalam filem ni mampu membuatkan sesiapa yang menonton filem ini tersentuh.Sebak!Tangisan kesedihan mahupun tangisan kegembiraan mereka seolah-olah begitu tulus bukan lakonan!

redha_the_Movie_006

img_0462

KakAyu bukan pakar nak komen bab-bab plot penceritaan bagai.I just know how to express what i feel towards this film.Ikhlas.Tulus.Bukan dipaksa-paksa.Banyak sangat emosi istimewa dalam filem ni – cinta dan kasih sayang ibu ayah, keluarga,sahabat yang memahami dan memberi sokongan.Tak kurang juga perspektif sebenar masyarakat negatif yang seringkali mematahkan semangat kita untuk terus kuat!

SEBAK – BERSYUKUR – TERINSPIRASI.

3 perkataan inilah bagi kakayu yang mampu menggambarkan hebatnya cerita ini.Allah… time tulis review ni pun airmata dok turun lagi ni ha.Masih teringat-ingat babak-babak dlm filem ni.Ada 1 babak di mana si anak terkencing di kedai stesen minyak petronas.Si ibu kelihatan sangat tertekan dengan situasi tu,ambik semua tisu yang dia ada dan lap kencing anak dia.Datang makcik cleaner tu tolong si ibu tapi si ibu berkali-kali minta maaf… bila makcik cleaner tu bercakap dengan si ibu… Allahuuuuu… sebaknyaaa!!!yang dah jadi ibu-ibu mesti faham sangat.Korang mesti tonton filem ni untuk rasa apa yang KakAyu dok cakap nih.

redhaLepas tonton filem ni kakayu rasa..Ya Allah,bila kita diduga dengan karenah anak-anak je kita mula mengeluh panjang!padahal orang lain ujiannya lebih hebat lagi.Lagi penuh dengan onak duri yang tak tertanggung kadangkala.Allahu…

mengapa aku??mengapa aku???” dialog yang diulang2 oleh si ibu dan si ayah pada awalnya dalam filem ni membuatkan Kakayu teringat pada kisah sendiri ketika anak “terpilih” kakayu dilahirkan dan dugaan demi dugaan kami lalui selepas itu.Diri sendiri juga mengajukan soalan yang sama.Mula menyoal sang pencipta,apakah dosa yang kami lakukan hingga diturunkan dugaan hebat sebegini??? Allah….Allah…. sebak sangat2.

KakAyu sangat bersetuju dengan Dialog “Hanya dalam kegelapan,seseorang itu mampu melihat cahaya” dalam filem ni, really… I couldnt agree more… sebab Kakayu pernah melalui “kegelapan” itu dan Allah swt menunjukkan cahaya itu hari demi hari.Alhamdulillah….

Filem ini mampu membuka mata kita bahawa hidup ini adalah PILIHAN.Pilihan untuk meratapi nasib kita atau pilihan untuk menjadi manusia yang positif dan kuat semangat!Yang mahu membahagiakan diri sendiri dan orang-orang sekeliling kita.

Andai inspirasi, motivasi,semangat & kekuatan yang anda cari, semuanya ada dalam filem REDHA ni, inshaallah. A -MUST SEE FILM OF THE YEAR!

Tulus,

KakAyu ibu Aryan

A Mother to a Congenital Heart Disease kid

19239_287763738608_812293608_3278321_6832350_n2

 

Setiap anak itu berbeza!

12523054_1235906933091493_3782087846056162548_n

Bismillah…

Tanpa kita sedari,kita yang dewasa ni menilai kanak-kanak mengikut keupayaan diri kita.Kita juga menilai semua kanak-kanak itu sama.Contohnya,kita menilai Ahmad mengikut keupayaan si Danial.Padahal 2 kanak-kanak ini mempunyai kebolehan dan keupayaan yang berbeza-beza.Begitu juga kanak-kanak lelaki dan perempuan.Mereka juga berbeza.Samalah dengan lelaki dewasa dan wanita dewasa,kan?kita kan BERBEZA.

12523054_1235906933091493_3782087846056162548_nTapi inilah yang kita selalu lupa.Sebagai ibubapa pun kita seringkali terlupa hingga kita cenderung menyamakan anak kita dengan anak-anak org lain.Contohnya….

Eh…anak si Polan tu dah pandai la urus diri sendiri,dah pandai pakai baju sekolah sendiri,dah pandai masukkan baju sekolah dalam seluar kemas-kemas dengan sendirinya lepas pegi tandas!Tapi anak aku still tak pandai-pandai lagi,padahal anak si polan sebaya anak aku!anak aku ni ada masalah ke erk???kenapa anak aku tak pandai macam anak si Polan?????

Kenapa anak aku ni still tak pandai membaca lagi!padahal anak-anak org lain,tadika pun dah pandai membaca!kenapa anak aku ni tak pandai-pandai???anak aku ada masalah otak ke??

Ini adalah dilema ibubapa yang seringkali terjadi.Ini yang akan membuatkan kita rasa tertekan dan the worst thing bila kita mula melepaskan rasa tak puas hati tu pada anak-anak kita yang masih tidak faham apa-apa.Kita mahu dia menjadi mengikut apa yang KITA MAHU!

Tekanan akan bertambah apabila orang-orang sekitar kita mula menilai.Terutamanya bila timbul sedikit masalah di sekolah dan ibubapa dipanggil oleh guru sekolah untuk berbincang mengenai anak-anak kita.Di saat begini selalunya ibubapa akan menjadi lebih bimbang kerana anak sendiri dirasakan tidak mampu menjadi “sama” seperti anak-anak lain.Kita yang dewasa ni menjadi tertekan untuk bersaing dengan org lain.

Mengapa kita mesti mahu anak kita menjadi “SAMA” seperti anak-anak lain???sebab kita mahu diterima dengan baik di sisi masyarakat,bukan???bagi kita perbezaan itu akan menyisihkan kita dari masyarakat.

1909990_1235316216483898_220226985816939767_nSekiranya keadaan sebegini terjadi,carilah sahabat / saudara mara yang pernah melalui pengalaman yang sama ataupun mereka yang arif mengenai perkembangan kanak-kanak untuk mendapatkan nasihat dan sokongan.Inshaallah individu-individu sebegini akan lebih memahami dan memberikan nasihat yang lebih membuatkan kita bersemangat untuk terus menyokong anak-anak kita untuk berkembang dengan lebih sihat.Cari individu-individu yang mampu menyuntik semangat positif untuk melawan segala perkara negatif yang masuk dalam pemikiran kita.

Apa yang paling penting sebagai ibubapa, teruslah mengucapkan kata-kata yang baik untuk anak-anak kita.Jangan sesekali terkeluar perkataan yang tidak-tidak, contohnya, anak aku tak pandai, anak aku tak pandai membaca,anak aku lambat sikit,anak aku lembab sikit,anak aku tak pandai mengira,anak aku malas! NO,NO,NO, jgn pernah terlintas lagi-lagi mengucapkan kata-kata sebegitu sebab semua yang kita ucapkan akan menjadi satu DOA untuk anak-anak kita.

Fikir,sebut dan doakanlah yang baik-baik untuk anak-anak kita.Inshaallah mereka akan menjadi anak-anak yang terbaik untuk kita satu hari nanti.Percaya itu.

Dan sebelum sampai waktunya itu, bersabar dan jgn pernah putus asa untuk mereka.Kita kenal anak-anak kita,kita tahu kemampuan dan kekuatan mereka cuma kadang-kadang kita terlupa.Kuatkan semangat dan sematkan dalam fikiran kita,our kid is a very smart kid,its just he/she need more time to grow!

Luv,

Ibu Aryan a.k.a yayansmum

Berikan anak kita masa

12573226_1246778998670953_1145657309731959707_n

Bismillah..

Anak-anak Tahun 1 yang baru menjejakkan kaki ke sekolah tahun ni perlukan lebih masa untuk menyesuaikan diri dengan pendidikan formal di sekolah rendah.Yelah,cara pendidikan di tadika dan sekolah rendah memang agak berbeza sebab tadika lebih kepada fun-learning kan?

Anak KakAyu lagi la, umur 6 tahun baru KakAyu hantar ke tadika sebab taknak dia terdedah dengan jangkitan apa-apa kat tadika sebab dia ni pesakit jantung yang mempunyai daya imuniti badan yang sangat rendah dan sangat mudah jatuh sakit.Jadi,setahun di tadika belum cukup untuk dia belajar ke semuanya sebagai persediaan untuk masuk ke Tahun 1.

12573226_1246778998670953_1145657309731959707_nBila masuk Tahun 1 ni,anak Kakayu lagi la perlukan lebih masa untuk menyesuaikan diri.Bagi dia,pergi sekolah tu untuk jumpa kawan-kawan,untuk main-main.Mentaliti kanak-kanak kan?Dia masih perlukan banyak masa untuk faham yang ke sekolah itu bukan sahaja untuk belajar bergaul dengan kawan-kawan tetapi paling penting ialah menimba ilmu.

Mengharungi perjalanan kanak-kanak Tahun 1 ni agak mencabar untuk ibubapa terutamanya ibubapa yang pertama kali mempunyai anak yang bersekolah di Tahun 1.Banyak la kisah-kisah suka duka  yang akan kita lalui dan pelajari bersama anak-anak kita ni.

Apa yang paling penting kita sebagai ibubapa jangan stress dan mula bandingkan anak kita dengan anak org lain.Kita kena percaya yang setiap kanak-kanak itu berbeza.Tak sama.Cara penerimaan,masa yang diperlukan,semuanya berbeza.

Bersabar dan terus sokong anak-anak kita walau dalam apa jua keadaan sekalipun.Yakin yang anak-anak kita ni sememangnya anak-anak yang bijak cuma dia perlukan masa untuk menonjolkan kelebihan dan kekuatan dia.Inshaallah.

Luv,

KakAyu a.k.a Yayansmum

1 4 5 6 7 8 316