Diari Seorang Ibu-3

Alhamdulillah, setelah aku sampai di Labour Room, aku dibaringkan……aku rasa macam lega sikit….Nurse luruskan kaki aku n selimutkan ku…Husbandku pulak bz meletakkan meletakkan bekalan oksigen utkku….tapi, beberapa minit je, sakitnya datang lagi….kali ni mmg dah tak tertahan…kedengaran suara Nurse berkali2 pesan jgn teran….aku dah tak tahan, so aku push sekali je, terasa something yang besar keluar….”Abg!!! Baby kat bawah selimuttt!!” jerit ku…Husband aku pun selak kain, terkejut besar aku tgk husband aku….tetiba aku dengar sore Baby….haaa?????My baby!!!…..Nurse pun apa lagi..gelabah gilerrr tp sempat lagi marah kat aku coz aku teran….aku macam histeria kejap coz rasa bersalah yg amat, tkt2 jadik apa2 kat my baby kan…..Husband aku bengang kat Nurse tu trs je marah kat Nurse tu, baru senyap, Nurse tu pulak trs je amik Baby aku n bawak ke Nursery…aku tak smpt pun tgk…..sedeynyer…..

Bbrpa minit lepas tu, Doctor pun smpi….Nurse macam discuss something kat dia…..Nurse tu masuk kat Labour Room….geleng kpale je kat aku…, siap leh kata…”11thn i jadi Nurse, ni la 1st time kene sambut Baby….”Aku senyum jelah…..dlm ati aku…”okay ar tu, lepas ni leh jadi doktor….hehe….Doctor masuk je….aku pun senyum kat dia….dlm hati berdebar2 gak, maklumlah nak kene jahit kan….aku terbayang2 dah, sure sakit gilerrr nie coz aku dengar citer macam2 dr orang..semua kata sakitttt sgtttt, tu yg aku risau tuhhh…

Doctor pun start jahit…..Eh!takdelah sakit mana pun….aku pun tak tahu nape….mmg aku tak rasa sakit sgt..biase2 je…..alhamdulillahhhhh…..dah settle semua, aku ingatkan boleh la tgk My baby kan….rupanya, tak boleh lagi….aku ditolak ke bilikku….Nurse kate, tggu Pakar kanak2 check dulu, kalau baby okay, diorang akan hantar ke bilik aku….

Aku pun g la rest kat bilik ngan My hubby….tiba2 dlm sejam camtu, Nurse panggil my husband, Doctor nak jumpa, katanya…Aduh!tiba2 terdetik dalam hati…ni sure ada apa2 nie…..aku dah tak sedap ati….hampir 30min husband aku discuss ngan doctor….hati aku makin yakin yang ada something yang tak kene….bila husband masuk bilik, air mukanya lain macam…..rupanya, my baby ada problem dengan saluran jantung dia…….airmataku laju je jatuhhhh…..aku terasa macam ada batu besar dibahu ku…..dah la air muka nya pun belum ku tatap……terasa sakitnya di dada……aku hanya mampu menangissss……

Bayiku perlu di X-ray untuk mengetahui penyakit sebenarnya…..selepas sejam, doctor memanggil husband ku untuk berbincang…..bila husbandku masuk ke bilik….lagi satu berita yang membuatkanku terasa ingin meraungggg……Doctor kata,bayiku kritikal….bila2 masa dia akan pergi….coz Baby normal bernafas around 85-95…but my baby only 40!!!kaki dan tangannya biru…kata husband ku…..aku menangisss…..Ya Allah…dugaan apa la ini….aku terasa betapa pedihnya hatiku ketika itu….sakit selepas bersalin, sikit pun tidak terasa kerana aku asyik memikirkan keselamatan anakku……aku gagahkan diriku ke Nursery untuk menemuinya….

Diari Seorang Ibu-2

Erm….Aryan baru je lelap….dh penat bergerak2 agaknya tadi….tak nanges pun, so biarkan jelah…hehe…

Nak sambung citer yang lepas la….start pkl 6 ke atas aku dah rasa kesan ubat Induce tu…but, still leh maintain coz takdelah sakit sgt pun…siap leh makan2 sambil gelak2 agi…huhu….start pukul 10.00 mlm sakit tu makin kerap la pulak…..rasa nak pecah pinggang nie…perut tak rasa sakit pulak..pinggang jer….tengah dalam sakit2 tu, teringat pulak kata nurse tu…”kalau tak tahan sgt dah, panggil kitorang yer…kita bleh bagi pain killer…”…..aku pun apa lagi…hehe….pukul 11.00 mlm time diorang check blood pressure and bukaan rahim….aku mintak ar….sakit wey….tak tertahan rasanya….yang aku bengang sket tu, sebelum inject pain killer tu ada sorang nurse indian check bukaan rahim…mak aiiii….dier maen jolokkk gitu jer….kot yer pun…slow2 ar sket kan….doctor buat sebelum tu takdelah aku rasa semacam sgt…..sabar jelah aku….

Lepas bagi injection….bukannya hilang trus rasa sakit tu….tapi rasa macam mamai2 jer…ngantuk…so, berkesempatan la tdo dlm sejam lebih……sedar2 dah pukul 1 lebih….mak aiiii…datang pulak dah sakit…..yang ni mmg sakit giler2…..husband urut2 pun…aku tolak…coz aku rasa macam satu badan sakit…..hahah!kalau ingat2 kelakar gak….siap aku marah lg husband aku……..hehehe…..Maafkan saya yer abg….hehhe

Tepat pkl 2.30….aku mintak husband aku panggilkn nurse coz aku nak minta injection lagi….tak tahan sgt….pelik gak aku Nurse nie….takde sorang pun check aku lepas pkl 11.30mlm tu….aku takdelah tahu sgt kan…maklumlh 1st time mum….but, according to my aunt….diorang tak boleh buat begitu….terutama patient macam aku….High blood pressure….tak boleh tggl lelama…..

Husband aku pun dengan rileknye….kata…”alah, Yang….biasa la tu….sakit nak bersalin kan?tahan sikit yer….” sambil tangan dier padam suis lampu…..tetiba aku rasa sesuatu yang luar biasa……aku tiba2 jer meneran…..apalagi…aku pn trs jerit ngan husband…..minta dia panggilkan nurse…..aku tak expect pun aku nak bersalin time tu coz aku ingatkan macam aku nak g toilet je…uk..uk…hehehe…..aku siap termuntah agi…..adehhh…..aku rasa badan aku lemah…..tak larat nak bangun….

Tiba2 Nurse indian tu datang…..siap kata….”Jgn teran”….coz dia nampak aksi aku meneran….aku bukannya sengaja….tindakan drastik……pelik gak aku…..”Kalau nak bersalin kene bersalin kat Labour Room!!!” Aiseh…membebel pulak makcik nurse nie….eeiii…kalau diingat2 nk je aku marah balik….huhu…..dia soh aku berjalan g labour room….aku kata aku tak larat dah…so, diorang ambik wheelchair utk aku…tolak aku g labour room………

Diari Seorang Ibu-1

Dah lama aku tak berceloteh kat sini setelah sebulan menjadi seorang ibu……dan selama tu la aku melalui macam2 pengalaman…..yang membahagiakan dan tak kurang jugak menyedihkan…..
Seperti yang dijadualkan oleh doktor, aku akan di’induce’ pada 15hb Dec, so aku pn apalagi, dengan semangat yang berkobar2 walaupun hati berdebar2 menuju ke Kuantan Medical Centre. Setibanya aku kat situ lebih kurang 10.00 pagi, tetiba Nurse kat situ inform bilik penuh la pulak!Adeh!takkan kene balik kat Tganu pulak nie…adeh…masalah nie! Then, Nurse tu kate pkl 12.30 nanti diorang akan call, sure ader bilik kosong time tu….harap2 la….Aku ngan husband duk dlm keta jelah coz my hb kje malam, baru keluar pagi 15hb tu…tak tdo agi….kesian pulak. Then, pkl 2.30pm baru le aku leh admit….dlm pkl 3.30 ptg Doktor datang masukkan ubat induce…Adeh! macam ni rupanya bila Doktor masukkan ubat ikut saluran tu….boleh tahan gak sakitnye…tp, still bleh maintain lg….pkl 6ptg tu aku dah ader rase macam sakit2 sket….ish!cepat gak kesan ubat tu….
Eh….sambung next time la…Baby merengek lak….

1 312 313 314 315 316