Archives

Pentingnya melatih anak Tahun 1 ke tandas sekolah

Bismillah…

Petang tadi,berborak-borak dengan jiran2 pasal budak2 tahun 1 yang baru masuk sekolah tahun ni,anak KakAyu la salah seorangnya kan.Tetiba jiran sorang tu bercerita yang last year ada sorang anak member dia tahun 1 (perempuan) ni tak reti lagi nak ke tandas sekolah sendiri,end up terjatuh kat toilet sebab kain meleret tersangkut dengan apa ntah,lebam kat kepala,besar la jugak.

Allah…kakAyu dengar mengucap panjang!huhu.Alhamdulillah la lebam je.Mahunya kalau terhantuk kat bucu tajam ke…ya Allah,ngerinya!Kejadian tu pulak kat sekolah anak KakAyu sekarang ni,lagilah bertambah darjah kengerian daku nieh… huhu.Budak tu sampai phobia nak ke tandas sekolah lepas kejadian tu taww…dan sampai satu tahap mak dia terpaksa bagi pakai pampers sampai la masuk Tahun 2!

Bayangkan…sampai camtu sekali kesan kejadian tu pada budak tu.Ini adalah satu isu yang sangat kakAyu concern selama ni tentang anak tahun 1 -tandas.Yelah,anak-anak tahun 1 ni boleh dikatakan baru nak kenal-kenal dunia luar yang agak asing berbanding rumah mahupun tadika.Dunia yang agak luas berbanding sebelum ni.Kita kena faham.

toilet-658x370Bagi kakAyu,mungkin selama ni sebahagian kita memandang isu ni sebagai isu remeh-temeh.Tapi sebenarnya,ni isu yang patut kita ambil kira.Tak kira samada ibubapa mahupun cikgu-cikgu sekolah.Mendidik anak-anak menggunakan tandas dengan cara yang betul juga merupakan satu ilmu kehidupan asas yang sangat penting diterapkan dalam diri anak-anak kecil ni kan?Yelah,bila dewasa nanti tahu la nak menggunakan tandas dengan baik dan bersih.

Pada ibubapa yang berkerja tu boleh la didik anak cara-cara ke tandas pada hari pertama di sekolah tu.Terangkan apa yang boleh dan tak boleh dia buat dalam tandas.Yelah,anak-anak ni memang suka sangat berlari-lari kan,so kita kena nasihatkan apa akan jadi kalau diorang melanggar certain rules yang kita dah bagitau tu.Diorang mungkin akan cedera,sakit dan sebagainya.

12400569_1234720476543472_3580295371561964416_nSepanjang 5 hari “berkampung” di sekolah anak pada minggu pertama yang dianggap sebagai minggu orientasi sekolah,nothing much yang KakAyu tengok pihak sekolah buat untuk mengenalkan anak-anak ini pada tempat-tempat di sekolah.Ada la juga dengar2 cerita yang pihak sekolah akan bawa anak-anak melawat certain2 area untuk dikenalkan dan termasuklah tandas tapi sampai la minggu ke-2 persekolahan ni,takde apa pun yang jadi.Just buat aktiviti menyanyi beramai2,bercerita,which is diorang dah biasa pun kat tadika dulu kan?

Tak semua sekolah sama pendekatannya kan?yes…faham.Kalau ada sekolah2 yang ada inisiatif membawa anak-anak kecil ni berkenalan dengan kawasan2 penting di dalam sekolah, seperti kantin,tandas,bilik guru,perpustakaan dan sebagainya pada minggu pertama persekolahan utk Tahun 1 mmg satu pendekatan yang patut dipuji.Syabas!

Perkara ni memang nampak simple,tapi impaknya besar bila ada insiden2 yang tak diingini.Alangkah baiknya kalau cikgu bawa anak-anak murid tahun 1 ni ke Tandas…tak perlu pun masuk tandas,just kat pintu tandas luar pun takpe…tunjukkan yang inilah tandas.Terangkan apa yang diorang perlu buat selepas membuang air,flush,basuh tangan dan sebagainya la…Ini pun ilmu kan?tak hina pun mendidik anak-anak melakukan sesuatu mengikut cara yang terbaik,betul tak?Dalam Islam sendiri pun ada mengajar kita tentang adab-adab ke tandas.

school-bathroom-rules-858494Dunia semakin advanced…so kita pun sepatutnya semakin advanced dalam mendidik anak-anak di sekolah.Kalau tandas sekolah kotor,kita bising,budak pengotor la apa la..tapi kita tak sedar yang kita sendiri terlupa tentang pendedahan awal pada adab-adab di tandas tu la sepatutnya kita tekankan seawal mungkin… seawal hari pertama mereka jejakkan kaki di sekolah.

Dalam isu ni,ibubapa dan cikgu harusssss sama-sama bertanggungjawab dan berkerjasama untuk mendidik anak-anak yang baru menjejakkan kaki ke alam persekolahan.Kalau kita saling berkerjasama,inshaallah anak-anak kita bukan je mampu jad insan yang bijak tapi juga yang penuh dengan adab dan etika yang terbaik.Inshaallah.

Love,

KakAyu a.k.a Yayansmum

 

Tips kemas Stor Rumah

Bismillah….

Alhamdulillah… setelah melalui beberapa kegagalan mengemas stor rumah kak Ayu ni… hari ni berjaya juga buat stor rumah kak ayu ni “bernafas”.hahaa..Sebelum ni, Kak Ayu dgn suami ada la 2-3kali mengemas stor rumah kak ayu nieh,but still nampak messy.Tengok pun berserabut kepala otak.

Stor rumah ni sebenarnya tempat yg paling mudah jadi sarang lipas dan tikus kan?sebab apa?semua benda kita nak sumbat dlm tu… anything yg tak taw nak letak mana,kita letak la dlm stor… kan?πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚Mcm2 usaha nak bg stor rumah kak ayu ni nmpk kemas sikit taw.. beli rak la.. beli container2 mcm2 konon senang nak organize… tp end up..gituuu la jugak.. serabut!

Alhamdulillah kak Ayu adalah jumpa satu kaedah ni… Konmari method namanya..pengasasnya sorang gadis Jepun yg sgt comel- Marie Kondo.

Tips dia senang je,kak ayu olah ikut kesesuaian kak ayu la..

1. Simpan brg2 yg hanya buat kita rasa happy dan perlu.

2. Buang barang2 yg dah rosak.

3. Dermakan brg2 yg kita rasa kita ok kalau takde pun.But still boleh digunakan dengan baik.

4. Sediakan kotak2 mengikut 3 kriteria kat atas tu supaya senang kita nak asingkan.

Alhamdulillah… ni la result yg kak Ayu dpt.

image

image

Taklah cantik sangat pun.. tapi legaaaa kan?boleh dah nampak lantai..kalau sebelum nih..adehh..takde ruang langsung!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚Banyak sangat sampah sarap yg kak ayu dok kumpul selama ni uolsss!yelah,brg2 yg kat campus dedoluuu pun iols simpan lagi padahal dah rosak dah pun.. punya la sayang kan?padahal tak membawa apa2 nilai tambah pun pd hidup… membebankan ada la..yelah,semak!πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„

imageTengok jelah sampah sarap terkumpul nieh.. tu pun ada 3 bakul lg dah siap masukkn dlm keta… nak buang kat tong sampah besar dekat2 area umah YM. Kesian pulak kat org MPK tu nak kutip cenggini banyak kat dpn umah…lagipun,malu iols jiran2 tgk..banyaknyaaa sampah!hahhaa…

Alhamdulillah.. lega sangat tgk stor rumah skrg.Kak Ayu ada plan lg nak bg cantik sikit stor ni…tengok la nanti kalau mood kerajinan dtg balik.hehe..

Tapi apapun.. mmg best la teknik ni.Inshaallah YM akan buat lagi untuk area lain2 nanti.. πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„

Jom ngemas!

Luv,
Kak Ayu a.k.a Yayansmum

Tips Penjimatan : Cara mengekalkan kesegaran Ikan

Bismillah
Pagi kelmarin,awal-awal lagi lepas brekfast YM pegi beli ikan Fresh kat tepi jeti Kuala Kerteh,dekattt je ngan umah YM (dalam 5 mins je ngan keta).Stok ikan dah clear kat Fridge.So,memang dah rutin la stock up ikan,so takyah beli ikan hari-hari walaupun Pasar Basah boleh jalan kaki je dari rumah tu about 5 mins dah sampai.Memang selalu beli ngan abg kat tepi jeti bawah pokok ni coz harga ikan dia agak murah berbanding ngan YM beli kat Pasar basah tu.

Continue reading

Tips kemas Almari baju yang melimpah!

Bismillah

Its time for decluttering wardrobe!!Last week bila YM tengok koleksi tudung-tudung YM kat almari,tetiba rasa macam insaf!Banyaknye la koleksi Radiusite nieh.Minat punya pasal sampai tak perasan dah menimbun!tetiba jadi serabut pulak kepala YM tengok.YM ni memang peminat tegar Radiusite sejak 2013.Setia pulak tu,hhihi.Memang beli tudung Radiusite je walau brand lain ada gak yang cantik-cantik.Nape ntah.
Betul la org kata kan,bila benda banyak sangat kat sekeliling kita pastu nampak macam messy,boleh jadi pening kepala jadinya.Nak kemas bagi cantik-cantik pun dah tak taw nak mula dr mana.Thats why YM decide untuk carik sedikit inspirasi dan tips dari pakar-pakar declutter nieh kat google utnuk bantu YM.Memang banyak tips yang YM jumpa dan yang YM ambik sebagai garis panduan untuk mengurangkan kekusutan hidup YM,ni haaa.. :

Continue reading

Tips Jimat YM : Cili segar dan tahan lebih lama

Bismillah
Hari ni YM nak share tips jimat kat dapur.Last 2 weeks,YM beli cili besar kat pasaraya Giant.Time tu Giant tengah buat promosi “clearance” utk sayuran nieh.YM tengok,satu plastik cili tu harga asalnya RM3.50,tapi sbb promosi nak bagi habis cepat sebab dah nampak mcm tak semenggah je kan,diorang jual RM0.50sen sahaja!Gila murah kan??RM0.50sen uolssss…banyakkk pulak tuh!

Continue reading