Archives

Pendekatan Kami-anak tak fobia jumpa Doc Gigi

Bismillah…

Kelmarin,ajak my son Aryan pi jumpa Dentist.Ni 2nd time ajak dia jumpa Dentist ni.First time jumpa mmg takde masalah langsung,dia ok je,happy uolss!hahaa..

Tapi 2nd time ni dia mcm takut2 gak la,tapi in control.Taklah takut sampai ibu dia kena drag dia pi klinik gigi.Dia rela je…tapi ada la dia sebut yg dia taknak,dia takut…So,ibu ngan ayah dia kena pujuk2 la sikit kan.Kitorang promise kat dia,lepas dia buat treatment gigi,kitorang akan bg dia hadiah.So,pe lagi… happy sgt la budak kecik tu.hehhe.

image

See??punya happy la gambar sebelum jumpa Dentist tu kan?haha…sekali dah jumpa… alamak,1 tangan je naik peace…😂😂.Time dia buat treatment ngan dentist,masa doctor tu inject nak bg kebas kan,mmg nampak la dia struggle.Terketar juga tangan dia menahan sakit… sian pulak tgk.Tapi bangga ngan dia sbb dia hadapi semua tu sorang2,ibu dgn ayah tak pegang pun dia.. just pandang dr jauh…

Then,bila doctor suruh keluar kejap utk bg masa bius tu efektif kan… time tu ibu tak henti2 cakap dia kuat,dia berani,tak sakit….semua la!😂😂

Bila doc panggil masuk,dia mmg agak panik maybe sbb experience 1st treatment tu dia masih rasa kan?tp ibu tenangkan dia sambil gelak2 ngan ayah dia…taknak bg dia takut kan… bila dia nmpk semua tools doctor gigi tu dia mcm panik lg.. tp ibu suruh dia pejam mata…dan kali ni ibu pegang tangan dia supaya dia rasa tenang sikit… alhamdulillah.. dia ok..

Alhamdulillah…doctor pun ok…siap pujuk2 dia… siap kata,”kita nak bg gigi tidur….bila gigi kita dah tidur,baru rasa tak rasa sakit…” hehee…Siap je treatment,doctor bg dia sticker…nak bg dia rasa happy la kan.Doctor siap tanya kat dia apa hadiah dia akan dpt lepas ni?heehe..

Lepas je treatment tu,kitorang bawak dia gi beli hadiah dia.Punyalah happy walaupun kapas tu still kat gusi.ekeke.Dia pilih sendiri mana yg dia nak….. tapi,mcm biasa lah… satu je ok,aryan?

imageBuat semua ni sebab nak dia lupa segala rasa tak best masa buat treatment gigi tu.Nak bg dia rasa reward yg dia dpt kalau dia berani.

Kak ayu dan suami tak habis-habis puji dia sebab dia berani dan banyak kali gak cakap…lepas ni gigi baru tumbuh,cantiiiiikkkkkkk!!hehehe..dia pun excited laaa…Alhamdulillah…segala rasa takut dia tu tak melekat lama pun.. tak caya…tengok la video dia ni…hihihi..

Kan??dah hilang rasa fobia dan takut tu kan?hehehe… alhamdulillah!

Luv,

Ayu Jafri a.k.a yayansmum

Sambut Birthday Serba Sederhana

Bismillah..

Alhamdulillah,16/12/2015 lepas birthday my son,Aryan.Syukur alhamdulillah,he’s turning 6yrs old!Ni la dia,orang2 yang lahir bulan doblas ni kan,seronok..bukan apa,awet muda.Hehehe.

Kak Ayu tak plan banyak pun untuk birthday si kecik ni tahun ni.Cukup nak bg dia happy-happy je.Simple celebration je antara ibu dengan ayah dia.Cukup nak bagi dia tahu yang ibu dengan ayah dia ingat birthday dia dan sayang sgt kat dia.

Kena jimat cermat uols.Risau juga dengan keadaan ekonomi negara yang tak menentu ni kan?

So,YM plan nak ajak dia pegi keluar makan-makan,jalan-jalan, pilih hadiah yang dia suka dan beli 1 potong kek Secret Recipe untuk kami.Yes.. sepotong uols… hehe..
image

imageBukan kedekut taw nak beli kek sebijik,masalahnya kami ni bukan jenis yang suka makan kek,hahaha.
Especially yang berkrim-krim nieh.Sepotong tu pun jenuh nak habiskan anak-beranak.Pelik tapi bonaaa.. hiksss!Mmg jenis makan sikit-sikit je kalo kek nieh.

Bila tanya my son,dia nak hadiah apa,mcm biasa,dia request nak toys-car.Dia mmg obses dengan kereta..apa juga jenis kereta dia suka.So,bila ibu cadangkan Hot wheels kat dia,dia pe lagi,suka sangat la.Alhamdulillah.Then,bawak dia gi area toys tu,ha pilihlah keta hot wheels mana dia suka.

image
Tengoklah tu.. kemain excited dia.Ibu dah pesan yg dia hanya boleh pilih 1 kereta yg suka sangat.Dia ok je.. siap cakap.. “baik..ibu…”ala-ala upin ipin tu..hihihi.. anak ibu nieh..

Then… tetiba ibu dengan ayah dia ni pulak tetiba rasa kesian kat dia.. sbb dpt 1 je hadiah… so ibu dgn ayah dia ni offer la lg satu kereta utk dia. Dia yg dh agree dah dpt 1 keta ttiba confuse…iye ke idok ibu ayah aku ni????hahaa…tanpa byk bunyi,dia pun pilih la 1 lagi kereta.

Tapi… ni la dia silapnya parents mcm kami ni kadang2…yelah,sebenarnya kan..kids lebih appreciate 1 brg yg dia btl2 suka kalau dibandingkan dgn lebih drpd satu toys depan mata dia… contohnya macam anak Kak Ayu nieh ha..
image

1st choice tu juga yg dia plg sayang yg kaler merah tu….yg dia duk usung kat mana2 dia pegi.. yg dia dok main sepanjang masa sampai boring.. 😂😂😂 yg biru tu… dia pegang kejap je.. pastu simpan.Hurm…
image
Jadi.. mmg lesson learnt juga la utk kami suami isteri….next time kena fikir sebelum beli.*wink*

Alhamdulillah…hari birthday dia tu.. dia happy sgt.Apa taknya,ibu dgn ayah siap bawak dia pi main Games sesama,tmpt yg selama ni ibu dgn ayah kata No je memanjang.Hiksss..

image

Anak-anak ni sebenarnya tak expect banyak sangat pun dr parents kan.. apa yang paling penting utk diorg ialah MASA yg sangat diluangkan bersama-sama diorang….nak rasa diri disayangi oleh ibu ayah.Tu je kan.. ❤❤❤❤

At the end of the day,bukan berapa banyak toys ataupun berapa besar kek yang kita bagi kat anak-anak kita,tapi masa yang kita spend dengan diorang tu yang sangat bernilai.Itu yang akan jadi ingatan buat diorang bila dah dewasa kelak kan?

Semoga anak ibu,Ahmad Dhani Aryan Bin Muhammad Syukri membesar jadi anak yg paling sihat,soleh dan berjaya dunia akhirat..Amin…

Persediaan anak ke Sekolah 2016

Bismillah…

Alhamdulillah… last week Kak Ayu dah shopping semua brg2 keperluan Dak Aryan utk masuk Tahun 1, next year. Baju sekolah,kasut,stokin & beg.Fuh!semangat ahkak ye…hehe.Bukan apa nak shopping awal2 ni….taknak bersesak-sesak kang kalau shopping last minute kan?terkejar sana-sini.So better prepare awal-awal.

image

Lagi satu reason… tengok la gambar tu..hehehe… oversize!so mmg confirm kene alter…jadi mmg elok sangat la beli awal2 kan…Haihhhh la budak kecik nih!cepat sangat besar… rasa mcm belum puas lg nak dukung-dukung,gomol-gomol Nak.. hahhaa.

Oklah kengkawan…pada yang tak beli lagi persiapan untuk anak-anak… hopefully persediaan ke sekolah anak2 nanti dipermudahkan ye…jgn beli lewat2 sangat taw… kang sesak napassss dibuatnya.. 😂😂😂😂

With luv,
Kak Ayu
Ibu Aryan a.k.a Yayan

Ini cara saya mendidik dia Sygkn Ayahnya!

Bismillah…

Pendekatan kita mendidik anak kita tak sama. Berbeza-beza mengikut latar belakang keluarga, cara dibesarkan, pendidikan, pengalaman mahupun persekitaran.Cara saya mungkin berbeza dengan yg lainnya.Tapi inilah cara untuk membuatkan anak saya sangat rapat dengan ayahnya.

Aryan memang sangat rapat dengan ayah berbanding ibu.Selalu je nak berkepit dengan ayah…Selalu je ingat kat ayah dia..bukan nak kata tak ingat kat ibu, ingatt…tapi tu la..pamtang ayah takde depan mata,mula la melilau carik ayah. Continue reading