Archives

Review Filem REDHA

Redha 2016REDHA….

Such a beautiful film!Filem inspirasi dari Kisah benar ini menceritakan tentang kehidupan ibu bapa membesarkan anaknya yang menghidap autisme. Filem ni telah berjaya membuatkan KakAyu bergenang airmata sepanjang menonton!Sedihhh…

Ada je scence yang mampu buat hati ni “hujan” even simple one!Sebaknya tak tahu nak gambarkan.Rasa macam nak teresak-esak kat kerusi cinema tu,tapi malu kat anak umur 7 tahun yang dok sebelah.Sakit dada sebak tahan airmata jatuh berderaian…Huhuhu.Tapi at last,berderaian juga airmata…tak boleh ditahan2 dah!

Lakonan bersahaja oleh semua pelakon dalam filem ni mampu membuatkan sesiapa yang menonton filem ini tersentuh.Sebak!Tangisan kesedihan mahupun tangisan kegembiraan mereka seolah-olah begitu tulus bukan lakonan!

redha_the_Movie_006

img_0462

KakAyu bukan pakar nak komen bab-bab plot penceritaan bagai.I just know how to express what i feel towards this film.Ikhlas.Tulus.Bukan dipaksa-paksa.Banyak sangat emosi istimewa dalam filem ni – cinta dan kasih sayang ibu ayah, keluarga,sahabat yang memahami dan memberi sokongan.Tak kurang juga perspektif sebenar masyarakat negatif yang seringkali mematahkan semangat kita untuk terus kuat!

SEBAK – BERSYUKUR – TERINSPIRASI.

3 perkataan inilah bagi kakayu yang mampu menggambarkan hebatnya cerita ini.Allah… time tulis review ni pun airmata dok turun lagi ni ha.Masih teringat-ingat babak-babak dlm filem ni.Ada 1 babak di mana si anak terkencing di kedai stesen minyak petronas.Si ibu kelihatan sangat tertekan dengan situasi tu,ambik semua tisu yang dia ada dan lap kencing anak dia.Datang makcik cleaner tu tolong si ibu tapi si ibu berkali-kali minta maaf… bila makcik cleaner tu bercakap dengan si ibu… Allahuuuuu… sebaknyaaa!!!yang dah jadi ibu-ibu mesti faham sangat.Korang mesti tonton filem ni untuk rasa apa yang KakAyu dok cakap nih.

redhaLepas tonton filem ni kakayu rasa..Ya Allah,bila kita diduga dengan karenah anak-anak je kita mula mengeluh panjang!padahal orang lain ujiannya lebih hebat lagi.Lagi penuh dengan onak duri yang tak tertanggung kadangkala.Allahu…

mengapa aku??mengapa aku???” dialog yang diulang2 oleh si ibu dan si ayah pada awalnya dalam filem ni membuatkan Kakayu teringat pada kisah sendiri ketika anak “terpilih” kakayu dilahirkan dan dugaan demi dugaan kami lalui selepas itu.Diri sendiri juga mengajukan soalan yang sama.Mula menyoal sang pencipta,apakah dosa yang kami lakukan hingga diturunkan dugaan hebat sebegini??? Allah….Allah…. sebak sangat2.

KakAyu sangat bersetuju dengan Dialog “Hanya dalam kegelapan,seseorang itu mampu melihat cahaya” dalam filem ni, really… I couldnt agree more… sebab Kakayu pernah melalui “kegelapan” itu dan Allah swt menunjukkan cahaya itu hari demi hari.Alhamdulillah….

Filem ini mampu membuka mata kita bahawa hidup ini adalah PILIHAN.Pilihan untuk meratapi nasib kita atau pilihan untuk menjadi manusia yang positif dan kuat semangat!Yang mahu membahagiakan diri sendiri dan orang-orang sekeliling kita.

Andai inspirasi, motivasi,semangat & kekuatan yang anda cari, semuanya ada dalam filem REDHA ni, inshaallah. A -MUST SEE FILM OF THE YEAR!

Tulus,

KakAyu ibu Aryan

A Mother to a Congenital Heart Disease kid

19239_287763738608_812293608_3278321_6832350_n2

 

Berikan anak kita masa

Bismillah..

Anak-anak Tahun 1 yang baru menjejakkan kaki ke sekolah tahun ni perlukan lebih masa untuk menyesuaikan diri dengan pendidikan formal di sekolah rendah.Yelah,cara pendidikan di tadika dan sekolah rendah memang agak berbeza sebab tadika lebih kepada fun-learning kan?

Anak KakAyu lagi la, umur 6 tahun baru KakAyu hantar ke tadika sebab taknak dia terdedah dengan jangkitan apa-apa kat tadika sebab dia ni pesakit jantung yang mempunyai daya imuniti badan yang sangat rendah dan sangat mudah jatuh sakit.Jadi,setahun di tadika belum cukup untuk dia belajar ke semuanya sebagai persediaan untuk masuk ke Tahun 1.

12573226_1246778998670953_1145657309731959707_nBila masuk Tahun 1 ni,anak Kakayu lagi la perlukan lebih masa untuk menyesuaikan diri.Bagi dia,pergi sekolah tu untuk jumpa kawan-kawan,untuk main-main.Mentaliti kanak-kanak kan?Dia masih perlukan banyak masa untuk faham yang ke sekolah itu bukan sahaja untuk belajar bergaul dengan kawan-kawan tetapi paling penting ialah menimba ilmu.

Mengharungi perjalanan kanak-kanak Tahun 1 ni agak mencabar untuk ibubapa terutamanya ibubapa yang pertama kali mempunyai anak yang bersekolah di Tahun 1.Banyak la kisah-kisah suka duka  yang akan kita lalui dan pelajari bersama anak-anak kita ni.

Apa yang paling penting kita sebagai ibubapa jangan stress dan mula bandingkan anak kita dengan anak org lain.Kita kena percaya yang setiap kanak-kanak itu berbeza.Tak sama.Cara penerimaan,masa yang diperlukan,semuanya berbeza.

Bersabar dan terus sokong anak-anak kita walau dalam apa jua keadaan sekalipun.Yakin yang anak-anak kita ni sememangnya anak-anak yang bijak cuma dia perlukan masa untuk menonjolkan kelebihan dan kekuatan dia.Inshaallah.

Luv,

KakAyu a.k.a Yayansmum

Anak kelas Tercorot?

Bismillah….

Last week,anak KakAyu- Aryan yang darjah 1 tu dah lalui proses penempatan kelas.Ada 3 kelas,biasalah, kita view as kelas no 1 pandai,no 2 sederhana pandai & ke-3 kelas kurang pandai,ye tak?

Anak kakAyu dapat kelas yang terakhir,which is kelas kurang pandai tu la.Bagi KakAyu,its ok… dulu pun time sekolah rendah KakAyu pun bukan dok kelas 1st,kelas last gak..ada 2 kelas je kat sekolah KakAyu dulu – kelas A & kelas B,kakAyu dapat kelas B,hehehe.But still,alhamdulillah dengan izin Allah KakAyu still perform well in school.

12565501_993155134085373_3847614724025720287_nDunia persekolahan sekarang memang penuh dengan persaingan.Bukan budak-budak tu yang bersaing,tapi mak-ayah!parents yang dok bersaing,masing-masing berlumba-lumba nak buktikan anak-anak masing2 bijak.Kesian kat budak-budak tu sebenarnya.

Semasa proses pertukaran kelas anak kakAyu tu,parents datang awal untuk nak tahu anak kelas mana.Masing2 tampak excited.KakAyu pun datang awal,tapi bukan sebab tak sabar nak tahu anak kelas mana.Apa yang KakAyu concern is bila nak ambik anak kakAyu tu,dia dah takde dlm kelas dia!menononggg je jalan ntah ke mana-mana,haha!Kang kakAyu tggu kat kelas lama,rupanya dia dh dok kelas baru kan?tak ke naya tu…

12506685_1237267219622131_1319995000_nRata-rata kakAyu tengok,parents yang dapat anak masuk kelas last tu,muka mcm sedih je.Kesian pulak tgk,huhu.Padahal,KakAyu pun anak dpt kelas last gak,hihi.Siap ada yang cakap untuk sedapkan hati, “takpe,bulan 3 ni ada test lagi,boleh la anak lompat kelas“.Huhuhu,kakAyu senyum je…tetiba terbit rasa kesian kat bebudak nih.Seriously,kakAyu taklah rasa sedih yang amat anak dpt kelas last pun sebab bagi KakAyu,lets he learn,lets he grow!Tu yang penting.

Kalau zaman dedolu kan,mak ayah kakayu tak pernah pun concern sangat pasal kedudukan kelas tu.Apa yang diorang nak tahu,kakayu belajar sungguh-sungguh tak kira la dok kelas mana sekalipun.Diorang selalu ingatkan kenapa KakAyu perlu belajar rajin-rajin je.

Tapi yelah,zaman berubah…kejayaan akademik anak-anak kat sekolah dah menjadi kayu pengukur utama kejayaan ibubapa mendidik anak-anak pulak kan?Tu yang kecik-kecik lagi parents dah push untuk attend macam kelas tuisyen sampai ke malam!huuhuu.. Tu yang budak2 darjah 5 pun ada yang kena stress-attack!

12400569_1234720476543472_3580295371561964416_nPersonally,bagi kakAyu la… paling penting time diorang kecik-kecik ni la kita perlu bentuk EQ (Emotional Intelligence) yang stabil & kukuh,supaya bila diorang besar nanti,bukan je diorang jadi anak yang bijak dlm pelajaran tapi juga dalam menangani kehidupan seharian.Membentuk kerohanian yang  kukuh untuk jadi bekal mereka untuk berdepan dengan dunia yang kian mencabar sekarang ni kan? *berpesan pada diri sendiri juga* (^_^)

Raikan la setiap kejayaan kecil anak-anak kita.Didik mereka berani berdepan dengan kegagalan dan bangkit untuk maju ke hadapan.Bantu mereka untuk memahami kepentingan belajar,kepentingan jatuh dan bangun,dan selalu berbincang tentang kepentingan untuk berusaha menjadi yang terbaik untuk diri sendiri.

1909990_1235316216483898_220226985816939767_nPaling penting,sebagai ibubapa,tanya diri kita sendiri,kita buat sesuatu untuk diri kita ATAU mereka?

Moga kita mampu berusaha jadi ibubapa terbaik untuk mereka.Amin…

Luv.

KakAyu a.k.a Yayansmum

Bekal Vs Beli di Kantin Sekolah

Bismillah…

Kesian KakAyu bila baca baru2 ni anak-anak sekolah dilayan dengan layanan yang tak sepatutnya di kantin sekolah.Dengan penyediaan makanan yang kurang bersih,guna air yang tak dimasak la dan macam-macam lagi.Kesiann kan?Apalah kanak-kanak kecil tu faham,diorang sangat muda untuk faham semua tu.Tu tak masuk bab makanan mahal, ditipu dan sebagainya.

1

Sumber : thehypemedia.com

Yer…tak semua kantin macam tu kan?kebanyakkan kantin-kantin sekolah semuanya baik-baik dan mengikut prosedur penyediaan makanan yang betul kan?Dalam hal ni pihak sekolah  perlu sentiasa memantau keadaan ini kan?Supaya anak-anak kita tak menjadi mangsa kerakusan orang-orang yang hanya memikirkan untung semata-mata!

Alhamdulillah, dah 2 minggu KakAyu berjaya bekalkan anak makanan ke sekolah.Alahhhh uolsss,bukan susah pun sebab KakAyu bukan masak beriya2 pun,masak ikut tekak anak.Tekak anak KakAyu ni pulak bukannya memilih sangat,dia makan je apapun.KakAyu kalau boleh maintain sesimple yang mungkin untuk dia.So,takdelah kakAyu bersilat kat dapur tu beriya sangat pepagi buta.Tak larat koo!hehe.

Lagipun budak-budak bukannya makan banyak sgt pun,portion comel2 pun dah cukup untuk diorg.Tu yang kakAyu observe la bebudak ni makan dlm 2 minggu pertama persekolahan ni.Ada parents yang bekalkan anak diorang portion besar sgt,si anak pulak takdelah makan banyak tu..hehe.Bila KakAyu tanya nape tak habiskan,diorang kata tak larat dah…hehee..comel je.Sudahnya,membazir camtu je.

Maybe parents takut anak lapar kan?Sama la…KakAyu mula2 hari tu pun camtu..kalau boleh nak penuhkan 1 bekas tu ngan mee grg,hahah!Tapi,rasanya mak-mak dah boleh baca banyak mana selalunya anak makan,kan?So,kita sediakan portion yang sesuai dengan diorg,takdelah membazir nanti kan?

12400507_1238309242851262_3292010851919713430_n

kawan my son kat sebelah tu bawak 1 bag yang full of biscuits,choclate & minuman kotak.Tu goodies bag adik dia yang celebrate kat school,hehe.His mom suruh dia bagi kat Aryan untuk bawak balik rumah, so sweet of her.. :)

Bento yang kakAyu bekalkan untuk anak KakAyu ni pun takdelah fancy-fancy macam yang org lain tu.Takde pun shape cantik-cantik,bentuk bear ke atau heart ke,takde lagi setakat nih,hehe.Tak sempat ko pepagi buta nak berseni-seni nih!haha.Anak KakAyu rasa kenyang pun dah cukup bersyukur dah.

10371729_1235623479786505_2024077686077521114_n

12439199_1235026496512870_3143863957904006539_nKakAyu akan bekalkan 1 makanan utama utk dia,like nasi grg ke,mee grg ke,sandwich ke,nugget/sosej ke,anything la yang mengenyangkan.Then,kakAyu akan bekalkan dia sekotak air milo/susu dan 1 makanan manis like coklat ke,kismis,buah dan sebagainya.

Inshaallah kalau boleh nak maintain dia bawak bekal ke sekolah.Kalau tak sempat sgt masak pun,kena get ready la roti ke apa ke kan yg dah ready-to-eat sebab taknak ajar dia bawak duit lagi ke sekolah.Nak dia rasa yang bawak bekal ke sekolah tu rutin dia, so bila tak bawak bekal tu automatik dia rasa lain macam,hehe.Lagipun,dia tak perlu la nak bersesak-sesak beratur beli makanan kan?

Apapun pilihan ibubapa,mudah-mudahan pilihan itu adalah yang terbaik untuk anak-anak kita,kan?Mudah-mudahan.Semoga anak-anak ini sentiasa sihat walafiat & dilindungi Allah dari kerakusan org-org yang hanya mementingkan keuntungan semata-mata!

Luv,

KakAyu a.k.a Yayansmum

Pentingnya melatih anak Tahun 1 ke tandas sekolah

Bismillah…

Petang tadi,berborak-borak dengan jiran2 pasal budak2 tahun 1 yang baru masuk sekolah tahun ni,anak KakAyu la salah seorangnya kan.Tetiba jiran sorang tu bercerita yang last year ada sorang anak member dia tahun 1 (perempuan) ni tak reti lagi nak ke tandas sekolah sendiri,end up terjatuh kat toilet sebab kain meleret tersangkut dengan apa ntah,lebam kat kepala,besar la jugak.

Allah…kakAyu dengar mengucap panjang!huhu.Alhamdulillah la lebam je.Mahunya kalau terhantuk kat bucu tajam ke…ya Allah,ngerinya!Kejadian tu pulak kat sekolah anak KakAyu sekarang ni,lagilah bertambah darjah kengerian daku nieh… huhu.Budak tu sampai phobia nak ke tandas sekolah lepas kejadian tu taww…dan sampai satu tahap mak dia terpaksa bagi pakai pampers sampai la masuk Tahun 2!

Bayangkan…sampai camtu sekali kesan kejadian tu pada budak tu.Ini adalah satu isu yang sangat kakAyu concern selama ni tentang anak tahun 1 -tandas.Yelah,anak-anak tahun 1 ni boleh dikatakan baru nak kenal-kenal dunia luar yang agak asing berbanding rumah mahupun tadika.Dunia yang agak luas berbanding sebelum ni.Kita kena faham.

toilet-658x370Bagi kakAyu,mungkin selama ni sebahagian kita memandang isu ni sebagai isu remeh-temeh.Tapi sebenarnya,ni isu yang patut kita ambil kira.Tak kira samada ibubapa mahupun cikgu-cikgu sekolah.Mendidik anak-anak menggunakan tandas dengan cara yang betul juga merupakan satu ilmu kehidupan asas yang sangat penting diterapkan dalam diri anak-anak kecil ni kan?Yelah,bila dewasa nanti tahu la nak menggunakan tandas dengan baik dan bersih.

Pada ibubapa yang berkerja tu boleh la didik anak cara-cara ke tandas pada hari pertama di sekolah tu.Terangkan apa yang boleh dan tak boleh dia buat dalam tandas.Yelah,anak-anak ni memang suka sangat berlari-lari kan,so kita kena nasihatkan apa akan jadi kalau diorang melanggar certain rules yang kita dah bagitau tu.Diorang mungkin akan cedera,sakit dan sebagainya.

12400569_1234720476543472_3580295371561964416_nSepanjang 5 hari “berkampung” di sekolah anak pada minggu pertama yang dianggap sebagai minggu orientasi sekolah,nothing much yang KakAyu tengok pihak sekolah buat untuk mengenalkan anak-anak ini pada tempat-tempat di sekolah.Ada la juga dengar2 cerita yang pihak sekolah akan bawa anak-anak melawat certain2 area untuk dikenalkan dan termasuklah tandas tapi sampai la minggu ke-2 persekolahan ni,takde apa pun yang jadi.Just buat aktiviti menyanyi beramai2,bercerita,which is diorang dah biasa pun kat tadika dulu kan?

Tak semua sekolah sama pendekatannya kan?yes…faham.Kalau ada sekolah2 yang ada inisiatif membawa anak-anak kecil ni berkenalan dengan kawasan2 penting di dalam sekolah, seperti kantin,tandas,bilik guru,perpustakaan dan sebagainya pada minggu pertama persekolahan utk Tahun 1 mmg satu pendekatan yang patut dipuji.Syabas!

Perkara ni memang nampak simple,tapi impaknya besar bila ada insiden2 yang tak diingini.Alangkah baiknya kalau cikgu bawa anak-anak murid tahun 1 ni ke Tandas…tak perlu pun masuk tandas,just kat pintu tandas luar pun takpe…tunjukkan yang inilah tandas.Terangkan apa yang diorang perlu buat selepas membuang air,flush,basuh tangan dan sebagainya la…Ini pun ilmu kan?tak hina pun mendidik anak-anak melakukan sesuatu mengikut cara yang terbaik,betul tak?Dalam Islam sendiri pun ada mengajar kita tentang adab-adab ke tandas.

school-bathroom-rules-858494Dunia semakin advanced…so kita pun sepatutnya semakin advanced dalam mendidik anak-anak di sekolah.Kalau tandas sekolah kotor,kita bising,budak pengotor la apa la..tapi kita tak sedar yang kita sendiri terlupa tentang pendedahan awal pada adab-adab di tandas tu la sepatutnya kita tekankan seawal mungkin… seawal hari pertama mereka jejakkan kaki di sekolah.

Dalam isu ni,ibubapa dan cikgu harusssss sama-sama bertanggungjawab dan berkerjasama untuk mendidik anak-anak yang baru menjejakkan kaki ke alam persekolahan.Kalau kita saling berkerjasama,inshaallah anak-anak kita bukan je mampu jad insan yang bijak tapi juga yang penuh dengan adab dan etika yang terbaik.Inshaallah.

Love,

KakAyu a.k.a Yayansmum