Archive of ‘Kesihatan’ category

Jaga Hati

16

Bismillah…

Jaga Hati.

Yes,hati.Bila hati dah sakit alamatnya satu badan akan sakit.Kekyu cakap pasal hati fizikal ye.Bukan sakit hati dengan orang ke hape nieh taw!Tapi, yelah lebih kurang jugak la kan kalau sakit ati dengan orang memang hangin satu badan jugak dibuatnya,ye dak?

Kenapa pentingnya untuk jaga hati???

Kalau korang nak taw, hati ni organ paling berat dan paling besar kat dalam badan kita taw?Hati kita ni akan menerima lebih kurang 30% daripada peredaran darah untuk setiap minit taw supaya hati kita tu akan mampu untuk menjalankan proses menyingkirkan toksin dari badan kita dan juga membekalkan nutrisi pada badan kita.

So, nampak tak pentingnya jaga hati tu???bayangkan la kalau hati kita tak ok, camne la badan kita nak tapis toksin-toksin tu semua???tak pasal jek Toksin-toksin tu semua akan menyerap dalam badan kita,euwwwww!!!bahaya tau dak??Bila toksin menimbun dalam bdn kita so banyak la penyakit yang bakal kita dapat disebabkan “filter” kita dah rosak tu…huhu…sadis kan??

16Lagi satu,nutrisi yang kita dapat dari pemakanan harian kita untuk badan kita pun susah nak distribute dalam badan kita sebab hati ni la yang berfungsi untuk buat semua tu tawww.So kalau nutrisi tak dapat disalurkan dalam badan kita so camne la badan kita nak berfungsi dengan lebih baik dan optimum kan?Ofkos la kita akan jadi lesu,tak bermaya, tak bertenaga….lembikk all the times.Owh my!takmo-kan???

Punca hati kita rosak/sakit?

  1. Tidur lewat dan bangun lewat adalah penyebab utama. Owh my!tak sangka kan?Hal tidur pun boleh rosakkan organ hati kita haaaa…
  2. Tidak membuang air kecil di waktu pagi.
  3. Makan terlalu banyak.
  4. Tidak bersarapan.
  5. Terlalu banyak makan ubat-ubatan.
  6. Terlalu banyak makan makanan yang mengandungi perasa tiruan, perasa tambahan,pewarna dan pemanis tambahan.

Ok..sekarang dah tahu kan apa penyebab pada kerosakan hati?So,sama-samalah kita jaga hati kita ye.Elakkanlah perkara-perkara kat atas tu.Rajin-rajin jugalah kita bersenam dan mengamalkan pemakanan dan gaya hidup sihat ye.Ni Kekyu berpesan-pesan pada diri sendiri gak ni.

Vitamin untuk penyakit hati?suplemen untuk hati?suplemen untuk sirosis hati?suplemen untuk hati berlemak?ubat penyakit hati berlemak?vitamin hati yang bagus?vitamin penyakit hati berlemak??

Ha ni antara soalan-soalan yang kekyu selalu dapat pasal penyakit yang berkaitan dengan hati ni.Ramai di kalangan kawan-kawan di luar sana yang mengalami masalah hati dan tak tahu apa vitamin yang boleh diorang ambik untuk masalah hati kan?Yelah, bila hati kita dah start sakit kita perlu sangat berhati-hati dengan apa jua yang  masuk dalam badan kita taw?

Kenapa shaklee????

Kekyu sangat recommend Shaklee coz vitamin2 shaklee ni bebas bahan toksik/kimia.Semua vitamin shaklee diperbuat drpd bahan semulajadi dan vitamin shaklee BUKAN vitamin sintetik.Shaklee menjalankan kajian setiap tahun untuk menguji tahap kualiti dan keselamatan setiap vitamin yang shaklee keluarkan.

Ini adalah vitamin yang kekyu akan cadangkan untuk mereka yang mengalami masalah hati.Ketiga-tiga vitamin ni ada fungsi tersendiri untuk bantu menyihatkan hati sekaligus badan keseluruhannya.

Inshaallah.

14573040_1466225243392993_7599014855380979227_n1. DTX Complex – sangat terkenal dengan jolokan “tonik hati” yang mengandungi beberapa bahan yang dirumus khas untuk membantu menyihatkan hati.Ada macam2 kat dalam tu, semuanya untuk meransang pemulihan hati.

wpid-slide69

2. Vivix – membantu memulihkan DNA dan juga sel-sel dalam badan termasuklah hati.Kandungan Resveratrol di dalam vivix sangat membantu dalam proses penyembuhan organ hati.Ia melindungi hati daripada toksin / bahan kimia dan juga meningkatkan metabolisme glukosa & lipid profile dan juga menurunkan liver fibrosis & steatosis.

bahan-kandungan-dalam-vivix-shaklee

3. Nutriferon – Membantu menaikkn imuniti badan pesakit hati coz pesakit hati ni sangat mudah jatuh sakit especially demam.Nutriferon menguatkan sistem imun dengan menggalakkan lebih banyak penghasilan Interferon semujadi dalam badan kita.Interferon ni lebih kurang macam “penggera” sistem imun badan kita.So bila ada serangan virus/bakteria je,sistem imun kita sentiasa alert.

nutri-source

 

So, ini adalah 3 vitamin yang sangat penting untuk pesakit hati yang mahu untuk meningkatkan tahap kesihatan hati dan juga keseluruhan badan,inshaallah.Kita usaha kan?selebihnya kita serahkan pada yang esa.

Kalau berminat untuk beli Healthy Liver Set ni,boleh contact Kekyu ye. WHATSAPP 011-2112 1422.

Inshaallah setiap pembelian akan mendapat konsultasi percuma dan berpanjangan daripada Kekyu.Kekyu akan bagi tips-tips penjagaan kesihatan hati sekali tawww….kiranya tu Extra bonus la sebab beli ngan Kekyu kannnn?hehee.

Luv ur Liver,Luv urself,Luv ur loved ones.

Luv,

Kekyu, Shaklee Distributor Malaysia.

Pendekatan Kami-anak tak fobia jumpa Doc Gigi

wpid-1450692951473.jpg

Bismillah…

Kelmarin,ajak my son Aryan pi jumpa Dentist.Ni 2nd time ajak dia jumpa Dentist ni.First time jumpa mmg takde masalah langsung,dia ok je,happy uolss!hahaa..

Tapi 2nd time ni dia mcm takut2 gak la,tapi in control.Taklah takut sampai ibu dia kena drag dia pi klinik gigi.Dia rela je…tapi ada la dia sebut yg dia taknak,dia takut…So,ibu ngan ayah dia kena pujuk2 la sikit kan.Kitorang promise kat dia,lepas dia buat treatment gigi,kitorang akan bg dia hadiah.So,pe lagi… happy sgt la budak kecik tu.hehhe.

image

See??punya happy la gambar sebelum jumpa Dentist tu kan?haha…sekali dah jumpa… alamak,1 tangan je naik peace…😂😂.Time dia buat treatment ngan dentist,masa doctor tu inject nak bg kebas kan,mmg nampak la dia struggle.Terketar juga tangan dia menahan sakit… sian pulak tgk.Tapi bangga ngan dia sbb dia hadapi semua tu sorang2,ibu dgn ayah tak pegang pun dia.. just pandang dr jauh…

Then,bila doctor suruh keluar kejap utk bg masa bius tu efektif kan… time tu ibu tak henti2 cakap dia kuat,dia berani,tak sakit….semua la!😂😂

Bila doc panggil masuk,dia mmg agak panik maybe sbb experience 1st treatment tu dia masih rasa kan?tp ibu tenangkan dia sambil gelak2 ngan ayah dia…taknak bg dia takut kan… bila dia nmpk semua tools doctor gigi tu dia mcm panik lg.. tp ibu suruh dia pejam mata…dan kali ni ibu pegang tangan dia supaya dia rasa tenang sikit… alhamdulillah.. dia ok..

Alhamdulillah…doctor pun ok…siap pujuk2 dia… siap kata,”kita nak bg gigi tidur….bila gigi kita dah tidur,baru rasa tak rasa sakit…” hehee…Siap je treatment,doctor bg dia sticker…nak bg dia rasa happy la kan.Doctor siap tanya kat dia apa hadiah dia akan dpt lepas ni?heehe..

Lepas je treatment tu,kitorang bawak dia gi beli hadiah dia.Punyalah happy walaupun kapas tu still kat gusi.ekeke.Dia pilih sendiri mana yg dia nak….. tapi,mcm biasa lah… satu je ok,aryan?

imageBuat semua ni sebab nak dia lupa segala rasa tak best masa buat treatment gigi tu.Nak bg dia rasa reward yg dia dpt kalau dia berani.

Kak ayu dan suami tak habis-habis puji dia sebab dia berani dan banyak kali gak cakap…lepas ni gigi baru tumbuh,cantiiiiikkkkkkk!!hehehe..dia pun excited laaa…Alhamdulillah…segala rasa takut dia tu tak melekat lama pun.. tak caya…tengok la video dia ni…hihihi..

Kan??dah hilang rasa fobia dan takut tu kan?hehehe… alhamdulillah!

Luv,

Ayu Jafri a.k.a yayansmum

Blue Boy Dhani now is Kinder Graduated!

10870_106011122747752_100000165957h804_156054_7312405_n-horz

Bismillah

Rasa macam baru je semalam kak Ayu pegang erat jari jemari kecil Aryan…Rasa macam baru semalam je terngiang-ngiang di telinga yang Doktor cakap – “he couldnt make it…. he will not survive“. Rasa macam baru semalam,Doktor & suami Kak Ayu minta Kak Ayu “lepaskan” Dhani Aryan sebab tak sanggup tengok dia struggling,sengsara sangat!Rasa macam baru semalam juga kak Ayu sebutkan kata-kata ini pada mereka –Kamu semua bukan Tuhan!Samada dia nak hidup ataupun mati,itu adalah urusannya dengan Tuhan-Nya!Biar dia berjuang untuk hidupnya!

Rasa macam baru semalam!

10870_106011122747752_100000165957h804_156054_7312405_n-horz

(more…)

1 2 3 4