Archive of ‘kanak-kanak’ category

Gelagat Si Tahun Satu 2016

12523054_1235906933091493_3782087846056162548_n

Bismillah

Phewww…alhamdulillah,hari ni dah start weekend utk minggu pertama persekolahan untuk my son,Aryan yang Tahun 1 tu.Dah macam sekolah juga ahkak ni dibuatnya.Apa taknya,iols tggu dia seharian kat school taw!From 7.15am – 1.10pm. Aryan takdelah merengek atau menangis sebab takut ke apa kan,tapi ibu dia ni yang terlebih risau.Hehe.Dok terbayang,cemana la dia nak makan,cemana la dia nak pi toilet,semua la!

1507689_1234915313190655_3615281777921967910_n But overall,ni semua memang satu pengalaman yang best sebenarnya.Tunggu anak seharian kat sekolah macam-macam gelagat si comel yang mampu KakAyu perhatikan.Ada yang nangis kuat sgt sampai satu kelas dengar, ada yang melekat kat mak taknak lepas-lepas,ada yang dok depan pintu kelas takmo masuk2 menangis bercucuran airmata sebab mak ayah takde,ada yang nangis ala-ala mohabatein *air mata bercucuran,but still buat kerja yang cikgu suruh dengan linangan air mata..!

Hari pertama persekolahan Tahun 1 ni tak ramai pun yang menangis2.Ada la dalam 3-4 org jr dlm 105 org.Yelah,hari pertama parents masing2 still ada kan,so maybe diorang feel secure.Tapi 2nd – 3rd Day memang agak ramai yang start sob-sob,hehe.Yelah,maybe ada yang rasa takde kawan lagi,ditambah lagi dengan parents diorg takde,tu yang buat diorg menangis padahal hari pertama diorg OK.Cikgu-cikgu pun memang cakap selalunya hari pertama takde masalah,tapi hari ke-2 & ke-3 mmg problem sikit dengan tangisan-tangisan dan rengekkan,hehehe.Ikut pengalaman diorg la kan.

12523054_1235906933091493_3782087846056162548_n

Anak KakAyu??hishhh dia tu,tak kesah,ahaha!Siap suruh ibu dia balik lagik!Siap angkat tangan,bagi signal suruh balik.sabar jelah!Punyalah hoverrr kan?ekekee.Tapi dia memang camtu pun since tadika.1st day lagi dah suruh ibu tinggalkan dia…hahaha.Bertuah punya budak!Dia memang jenis tak takut org….Memang jenis “mesra alam”.Haha

1909990_1235316216483898_220226985816939767_nHari pertama hingga hari ke-3,KakAyu memang fulltime tunggu dia kat school,start 7.15 – 1.10pm.Dah macam skolah ko!Sekolah dia ni rata je, takde tingkat2, so memang senang la kalau parents nak dtg jenguk2 anak pun sebab tak perlu la bertengek kat tepi koridor kan,hehe.Bila diorg buat activity outdoor,kakAyu akan duduk kat area belakang budak2 ni.Cikgu2 takde masalah pun,bagi je.alhamdulillah.

12400569_1234720476543472_3580295371561964416_nHari ke-4 & ke-5, Kak ayu just datang hantar dia masuk kelas,then lepas dia dah pegi ke kawasan perhimpunan untuk bacaan al-quran & doa,kakAyu pun balik.Dalam pukul 8pagi camtu la.Then,pukul 9.10pagi datang balik coz time ni diorg nak rehat,so kakAyu datang untuk tengok-tengokkan dia makan bekal yang KakAyu masak & train dia ke toilet sekolah.Dalam pukul 10pagi camtu,kakAyu balik rumah,then pukul 12.45 camtu baru la kakAyu datang balik kat skolah dia untuk ready2 pick up dia pukul 1.10pm.

12472695_1235978333084353_7508207570947416680_n

Bestie 2 org nih… 1 tadika last year.. hehe

Memang agak hectic juga life sepanjang 5 hari ni,tapi demi anak kan?Sapa-sapa yang dah jadi mak-mak tu sure faham bebenooo apa yang KakAyu rasa nih.Alhamdulillah,KakAyu agak bertuah sebab berkerja dari rumah je,so time kerja tu diri sendiri yang tentukan,jadi memang takde masalah kalau nak luangkan banyak masa untuk ke sekolah anak KakAyu sebab kat sekolah dia pun kakAyu still boleh buat keje sambil2 tunggu dia tu.

Ada masanya KakAyu tolong juga kawan-kawan yg berkerja tu tengok2 anak2 diorg,yelah kesian kan?Faham sgt coz KakAyu pun pernah berkerjaya suatu masa dulu,so faham sangat komitmen yang perlu dipikul tu.Mudah-mudahan la dipermudahkan urusan kakAyu dan mereka juga.Inshaallah.

12509293_1236606736354846_1554300678882418399_nMujurlah sekolah anak ni tak bertingkat-tingkat,satu level je semuanya.Cikgu-cikgu sekolah pun takde masalah kalau parents nak tunggu anak-anak kat sekolah cuma jangan sampai menganggu anak-anak la..itu je.Kalau anak-anak tahun 1 ni semua ada aktiviti outdoor,KakAyu dgn parents lain akan tggu diorg kat area belakang…

12516517_1237267269622126_1621207801_n

12506685_1237267219622131_1319995000_n

12483689_1237267032955483_886667778_nMemang seronok perhatikan anak-anak kita belajar ni, tapi takdelah setiap minit KakAyu perhatikan.

Bila nampak dia ok,then kakAyu akan pegi kat area yang boleh duduk dan berdekatan dengan kelas dia dan buat la keje sendiri,samada membaca,dll.Tak terasa pun sebenarnya masa tu berjalan…cuma kalau bapa-bapa ni memang tak tahan sangat nak menunggu setempat kan…memang 1 sekolah diorg round,ekeke.Thats why hari ke-2 nampak mak-mak je yang ramai menunggu.Lagipun bapa-bapa mesti dah start keje kan… bapa-bapa yang datang pun KakAyu tgk semuanya yang keje syif dan tgh off-duty je.Memang tak ramai dan boleh dikira dengan jari…

Tapi apapun,anak-anak zaman sekarang semuanya cepat menyesuaikan diri dengan keadaan persekitaran.Semoga anak-anak kita semua sentiasa dilindungi Allah swt dan dikurniakan ketenangan dan keseronokan ketika belajar.Aminnnn…

Luv,

KakAyu a.k.a Yayansmum

 

Pendekatan Kami-anak tak fobia jumpa Doc Gigi

wpid-1450692951473.jpg

Bismillah…

Kelmarin,ajak my son Aryan pi jumpa Dentist.Ni 2nd time ajak dia jumpa Dentist ni.First time jumpa mmg takde masalah langsung,dia ok je,happy uolss!hahaa..

Tapi 2nd time ni dia mcm takut2 gak la,tapi in control.Taklah takut sampai ibu dia kena drag dia pi klinik gigi.Dia rela je…tapi ada la dia sebut yg dia taknak,dia takut…So,ibu ngan ayah dia kena pujuk2 la sikit kan.Kitorang promise kat dia,lepas dia buat treatment gigi,kitorang akan bg dia hadiah.So,pe lagi… happy sgt la budak kecik tu.hehhe.

image

See??punya happy la gambar sebelum jumpa Dentist tu kan?haha…sekali dah jumpa… alamak,1 tangan je naik peace…😂😂.Time dia buat treatment ngan dentist,masa doctor tu inject nak bg kebas kan,mmg nampak la dia struggle.Terketar juga tangan dia menahan sakit… sian pulak tgk.Tapi bangga ngan dia sbb dia hadapi semua tu sorang2,ibu dgn ayah tak pegang pun dia.. just pandang dr jauh…

Then,bila doctor suruh keluar kejap utk bg masa bius tu efektif kan… time tu ibu tak henti2 cakap dia kuat,dia berani,tak sakit….semua la!😂😂

Bila doc panggil masuk,dia mmg agak panik maybe sbb experience 1st treatment tu dia masih rasa kan?tp ibu tenangkan dia sambil gelak2 ngan ayah dia…taknak bg dia takut kan… bila dia nmpk semua tools doctor gigi tu dia mcm panik lg.. tp ibu suruh dia pejam mata…dan kali ni ibu pegang tangan dia supaya dia rasa tenang sikit… alhamdulillah.. dia ok..

Alhamdulillah…doctor pun ok…siap pujuk2 dia… siap kata,”kita nak bg gigi tidur….bila gigi kita dah tidur,baru rasa tak rasa sakit…” hehee…Siap je treatment,doctor bg dia sticker…nak bg dia rasa happy la kan.Doctor siap tanya kat dia apa hadiah dia akan dpt lepas ni?heehe..

Lepas je treatment tu,kitorang bawak dia gi beli hadiah dia.Punyalah happy walaupun kapas tu still kat gusi.ekeke.Dia pilih sendiri mana yg dia nak….. tapi,mcm biasa lah… satu je ok,aryan?

imageBuat semua ni sebab nak dia lupa segala rasa tak best masa buat treatment gigi tu.Nak bg dia rasa reward yg dia dpt kalau dia berani.

Kak ayu dan suami tak habis-habis puji dia sebab dia berani dan banyak kali gak cakap…lepas ni gigi baru tumbuh,cantiiiiikkkkkkk!!hehehe..dia pun excited laaa…Alhamdulillah…segala rasa takut dia tu tak melekat lama pun.. tak caya…tengok la video dia ni…hihihi..

Kan??dah hilang rasa fobia dan takut tu kan?hehehe… alhamdulillah!

Luv,

Ayu Jafri a.k.a yayansmum

Sambut Birthday Serba Sederhana

wpid-photogrid_1450246721745.jpg

Bismillah..

Alhamdulillah,16/12/2015 lepas birthday my son,Aryan.Syukur alhamdulillah,he’s turning 6yrs old!Ni la dia,orang2 yang lahir bulan doblas ni kan,seronok..bukan apa,awet muda.Hehehe.

Kak Ayu tak plan banyak pun untuk birthday si kecik ni tahun ni.Cukup nak bg dia happy-happy je.Simple celebration je antara ibu dengan ayah dia.Cukup nak bagi dia tahu yang ibu dengan ayah dia ingat birthday dia dan sayang sgt kat dia.

Kena jimat cermat uols.Risau juga dengan keadaan ekonomi negara yang tak menentu ni kan?

So,YM plan nak ajak dia pegi keluar makan-makan,jalan-jalan, pilih hadiah yang dia suka dan beli 1 potong kek Secret Recipe untuk kami.Yes.. sepotong uols… hehe..
image

imageBukan kedekut taw nak beli kek sebijik,masalahnya kami ni bukan jenis yang suka makan kek,hahaha.
Especially yang berkrim-krim nieh.Sepotong tu pun jenuh nak habiskan anak-beranak.Pelik tapi bonaaa.. hiksss!Mmg jenis makan sikit-sikit je kalo kek nieh.

Bila tanya my son,dia nak hadiah apa,mcm biasa,dia request nak toys-car.Dia mmg obses dengan kereta..apa juga jenis kereta dia suka.So,bila ibu cadangkan Hot wheels kat dia,dia pe lagi,suka sangat la.Alhamdulillah.Then,bawak dia gi area toys tu,ha pilihlah keta hot wheels mana dia suka.

image
Tengoklah tu.. kemain excited dia.Ibu dah pesan yg dia hanya boleh pilih 1 kereta yg suka sangat.Dia ok je.. siap cakap.. “baik..ibu…”ala-ala upin ipin tu..hihihi.. anak ibu nieh..

Then… tetiba ibu dengan ayah dia ni pulak tetiba rasa kesian kat dia.. sbb dpt 1 je hadiah… so ibu dgn ayah dia ni offer la lg satu kereta utk dia. Dia yg dh agree dah dpt 1 keta ttiba confuse…iye ke idok ibu ayah aku ni????hahaa…tanpa byk bunyi,dia pun pilih la 1 lagi kereta.

Tapi… ni la dia silapnya parents mcm kami ni kadang2…yelah,sebenarnya kan..kids lebih appreciate 1 brg yg dia btl2 suka kalau dibandingkan dgn lebih drpd satu toys depan mata dia… contohnya macam anak Kak Ayu nieh ha..
image

1st choice tu juga yg dia plg sayang yg kaler merah tu….yg dia duk usung kat mana2 dia pegi.. yg dia dok main sepanjang masa sampai boring.. 😂😂😂 yg biru tu… dia pegang kejap je.. pastu simpan.Hurm…
image
Jadi.. mmg lesson learnt juga la utk kami suami isteri….next time kena fikir sebelum beli.*wink*

Alhamdulillah…hari birthday dia tu.. dia happy sgt.Apa taknya,ibu dgn ayah siap bawak dia pi main Games sesama,tmpt yg selama ni ibu dgn ayah kata No je memanjang.Hiksss..

image

Anak-anak ni sebenarnya tak expect banyak sangat pun dr parents kan.. apa yang paling penting utk diorg ialah MASA yg sangat diluangkan bersama-sama diorang….nak rasa diri disayangi oleh ibu ayah.Tu je kan.. ❤❤❤❤

At the end of the day,bukan berapa banyak toys ataupun berapa besar kek yang kita bagi kat anak-anak kita,tapi masa yang kita spend dengan diorang tu yang sangat bernilai.Itu yang akan jadi ingatan buat diorang bila dah dewasa kelak kan?

Semoga anak ibu,Ahmad Dhani Aryan Bin Muhammad Syukri membesar jadi anak yg paling sihat,soleh dan berjaya dunia akhirat..Amin…

1 2 3 4 5 6