5 jenis Bahan Kimia Berbahaya Yang Harus Dihindari Dlm Produk Bayi


baby-bathtime-parents-550x288

Menurut pakar, mandian bayi, syampu,losyen mahupun minyak urutan bayi kita mungkin dilabel sebagai “Natural/semulajadi” ataupun “Gentle/lembut” tetapi mungkin juga dipenuhi dengan bahan kimia bertoksik yang merbahaya untuk kesihatan bayi kita.

Disebabkan kulit bayi 30% lebih nipis berbanding dewasa,kulit mereka mampu menyerap 10x ganda bahan kimia lebih cepat. Bayi kita terdedah dengan bahan-bahan kimia bertoksik setiap hari tanpa kita sedari.

Bayi dan kanak-kanak lebih berisiko berbanding dewasa tetapi kita tiada piawai khas untuk melindungi mereka“- EWG’s Vice President for Research.

Berikan perhatian.

Ini merupakan beberapa bahan kimia berbahaya yang perlu kita elakkan :

530810600

530810600

1. Fragrance /Wangian

Kita mungkin sangat suka wangian daripada mandian mahupun losyen bayi kita tapi wangian inilah yang berkait rapat dengan alahan,iritasi kulit dan juga masalah Ekzema di kalangan bayi mahupun kanak-kanak dan mungkin juga mempunyai toksin yang bahaya kepada beberapa organ dalaman mereka.

2. Phthalates and Parabens
Phthalates and parabens adalah sekumpulan bahan kimia yang digunakan sebagai pengawet di dalam produk penjagaan seperti mandian bayi dan juga losyen.

Phthalates juga dikaitakan dengan gangguan sistem endokrin yang mana boleh menyebabkan masalah reproduksi termasuklah melemahkan proses pergerakan sperma begitu juga dengan masalah kesihatan lain seperti alahan,asthma dan Kanser.

3. Formaldehyde
Formaldehyde adalah sejenis pengawet yang diletakkan ke dalam produk yang berasaskan cecair untuk menggelakkan produk tersebut menjadi beku.

Formaldehyde (Carcinogen) adalah sejenis bahan yang boleh menyebabkan alahan,masalah pernafasan,sakit kepala dan juga mual. Ia juga boleh menyebabkan Kanser.

4. 1,4-dioxane 
Kerapkali terdapat di dalam produk mandian.1,4-dioxane adalah bahan kimia yang sukar kita kenalpasti kerana terma ini tidak ditulis secara langsung di atas label produk tersebut.Kimia bertoksik ini mampu menyebabkan organ dalaman kita dicemari toksin berbahaya yang mampu menyebabkan kanser dan juga alahan kulit.

Bagi menggelakkn bahan kimia ini, jangan gunakan produk yang mengandungi perkataan ini –> sodium laureth sulfate, PEG, xynol, ceteareth and oleth.

5. Vitamin A and Oxybenzone
Ya,vitamin A sememangnya selamat,tetapi sekiranya ia digunakan di dalam Sunscreen dan kemudian kulit kita terdedah dengan pancaran matahari maka ia akan menyebabkan masalah.

Berdasarkan satu kajian yang dibuat oleh National Toxicology Program menyatakan yang retinyl palmitate, sejenis vitamin A mampu mempercepatkan pertumbuhan sel Tumor dan luka. 

Bila anda membaca label produk yang bakal anda beli untuk bayi anda mahupun diri sendiri elakkan produk yang mengandungi vitamin A, retinyl palmitate, retinol, retinyl acetate, retinyl linoleate & retinoic acid.

images

Bagaimana Mendapatkan Alternatif yang lebih selamat?

Dapatkan produk yang anda percaya semulajadi dan selamat.Dapatkan produk yang dilabelkan sebagai “Hypoallergenic”.Pilihlah produk yang dijamin selamat dan semulajadi untuk si manja anda mahupun diri anda sendiri dan orang yang anda sayang.

Alternatif Shaklee untuk Bayi Anda

36834AF9-53E3-442D-9673-67FB7087C2EF

Shaklee Baby adalah rangkaian produk penjagaan bayi semulajadi,lembut,selamat dan sihat.Ia diformulasi tanpa bahan kimia berbahayaEAB5772A-6AD3-4AD5-828E-3758816ABDF3Shaklee komited memberikan yang terbaik untuk bayi anda.

shaklee-baby-produk-organik-bayi

EFA1275D-C9B9-4411-9AEF-F8FD8097BA2B

Shaklee Baby set mengandungi 3 produk; Mandian (Gentle Wash),losyen (Soothing Lotion) & juga minyak urutan khas untuk bayi (Massage oil)

shaklee-baby-gentle-wash

 

shaklee-baby-soothing-lotion

shaklee-baby-massage-oilCara membeli Shaklee Baby Set menggunakan Kredit / Debit Kad?

Order ini akan diuruskan oleh Shaklee Malaysia yang berpusat di Selangor. Shaklee akan menghantar produk anda terus ke depan pintu anda. Just Klik Link di bawah dan ikut langkah-langkah yang ditetapkan.Jangan risau,ia MUDAH & DIJAMIN SELAMAT.

KLIK ——–>> BELI SHAKLEE SET

Cara membeli Shaklee Baby Set melalui saya,PENGEDAR SAH SHAKLEE ANDA ?

Boleh whatsapp saya terus.Just klik —> http://wasap.my/+601121121422

WHATSAPP 011-2112 1422

Pilihlah yang terbaik untuk bayi anda.Tentunya anda mahukan yang terbaik untuk si manja anda,bukan?

Luv,

Kekyu Jafri – The Yayansmum.

produk bayi bebas paraben,produk bayi bebas kimia,produk bayi terbaik,produk bayi yang bebas paraben,produk bayi organik,losyen bayi tanpa paraben,losyen bayi terbaik,mandian bayi organik,mandian bayi terbaik,produk mandian bayi terbaik,produk mandian untuk bayi,produk mandian.

(Visited 95 times, 1 visits today)

Leave a Reply