Jaga lisan


Bismillah…

Jaga Lisan.

cd194f80d4642541754f3c83e9eab430

Pernah tak rasa yang diri kita ni bersalah pada seseorang then kita pun kumpul segala kekuatan nak minta MAAF atas kesalahan kita tu.Tapi,tiba-tiba,tak semena-mena,someone tu mengeluarkan KATA-KATA yang sangat-sangat menyentuh dan meruntun hati kita sampai tahap kita tak boleh dah nak proceed dengan apa yang kita nak buat at the first place tu?

Well, thats what we call the POWER of words yang diucapkan oleh seseorang yang mungkin bermakna dalam hidup kita kan?Kata-kata ni mampu mengubah banyak benda samada dari segi positif mahupun negatif.Kata-kata mampu mengubah pendirian seseorg,mampu mengubah personaliti seseorang dan juga mampu mengubah hala tuju seseorang.0iq_red_hair_and_runningLebih malang lagi kalau kata-kata tu menyentuh isu paling sensitif buat seseorang tu kan?menyentuh harga diri dan maruah seseorang.Sesuatu yang akan membuat sesuatu perkara yang mulanya nampak jalan penyelesaian menjadi lebih rumit dan sukar untuk diselesaikan.Mempu membuatkan sesuatu yang kecil menjadi besar,yang simple menjadi lebih rumit.

b30d138ebe270455e51d02880c209ae1Di satu sudut yang lain yang lebih positif,kata-kata juga mampu menjadi penawar pd kelukaan. Kebijaksanaan seseorang memilih kata-kata yang menyenangkan hati orang lain mampu untuk menyelesaikan sesuatu yang pada mulanya kelihatan kusut yang seakan tidak nampak jalan keluarnya.

Tapi apapun, semua itu atas pilihan masing-masing kan?

Luv, Kekyu.

(Visited 88 times, 1 visits today)

4 Comments on Jaga lisan

  1. Berkah
    November 10, 2016 at 1:46 pm (1 year ago)

    jaga lisan, karena lisan itu bermata dua. satu sisi baik dan sisi lainnya bisa buruk

    Reply
    • Ayu Jafri
      November 12, 2016 at 12:34 am (1 year ago)

      Ya betul…

      Reply
  2. Hairul HIssam
    November 11, 2016 at 9:17 am (1 year ago)

    Sebab tu islam menyuruh kita bercakap baik atau diam kerana ada byk bala jika kita tak mahu menjaga mulut…semoga byk bersabar krn ada ganjaran nikmatnya dari kesabaran kita nanti. seperti dpt keluarga yg bahagia…

    Reply
    • Ayu Jafri
      November 12, 2016 at 12:35 am (1 year ago)

      Inshaallah…mudah -mudahan…thanks sudi singgah.

      Reply

Leave a reply to Ayu Jafri Cancel reply