Pendekatan Kami-anak tak fobia jumpa Doc Gigi


Bismillah…

Kelmarin,ajak my son Aryan pi jumpa Dentist.Ni 2nd time ajak dia jumpa Dentist ni.First time jumpa mmg takde masalah langsung,dia ok je,happy uolss!hahaa..

Tapi 2nd time ni dia mcm takut2 gak la,tapi in control.Taklah takut sampai ibu dia kena drag dia pi klinik gigi.Dia rela je…tapi ada la dia sebut yg dia taknak,dia takut…So,ibu ngan ayah dia kena pujuk2 la sikit kan.Kitorang promise kat dia,lepas dia buat treatment gigi,kitorang akan bg dia hadiah.So,pe lagi… happy sgt la budak kecik tu.hehhe.

image

See??punya happy la gambar sebelum jumpa Dentist tu kan?haha…sekali dah jumpa… alamak,1 tangan je naik peace…😂😂.Time dia buat treatment ngan dentist,masa doctor tu inject nak bg kebas kan,mmg nampak la dia struggle.Terketar juga tangan dia menahan sakit… sian pulak tgk.Tapi bangga ngan dia sbb dia hadapi semua tu sorang2,ibu dgn ayah tak pegang pun dia.. just pandang dr jauh…

Then,bila doctor suruh keluar kejap utk bg masa bius tu efektif kan… time tu ibu tak henti2 cakap dia kuat,dia berani,tak sakit….semua la!😂😂

Bila doc panggil masuk,dia mmg agak panik maybe sbb experience 1st treatment tu dia masih rasa kan?tp ibu tenangkan dia sambil gelak2 ngan ayah dia…taknak bg dia takut kan… bila dia nmpk semua tools doctor gigi tu dia mcm panik lg.. tp ibu suruh dia pejam mata…dan kali ni ibu pegang tangan dia supaya dia rasa tenang sikit… alhamdulillah.. dia ok..

Alhamdulillah…doctor pun ok…siap pujuk2 dia… siap kata,”kita nak bg gigi tidur….bila gigi kita dah tidur,baru rasa tak rasa sakit…” hehee…Siap je treatment,doctor bg dia sticker…nak bg dia rasa happy la kan.Doctor siap tanya kat dia apa hadiah dia akan dpt lepas ni?heehe..

Lepas je treatment tu,kitorang bawak dia gi beli hadiah dia.Punyalah happy walaupun kapas tu still kat gusi.ekeke.Dia pilih sendiri mana yg dia nak….. tapi,mcm biasa lah… satu je ok,aryan?

imageBuat semua ni sebab nak dia lupa segala rasa tak best masa buat treatment gigi tu.Nak bg dia rasa reward yg dia dpt kalau dia berani.

Kak ayu dan suami tak habis-habis puji dia sebab dia berani dan banyak kali gak cakap…lepas ni gigi baru tumbuh,cantiiiiikkkkkkk!!hehehe..dia pun excited laaa…Alhamdulillah…segala rasa takut dia tu tak melekat lama pun.. tak caya…tengok la video dia ni…hihihi..

Kan??dah hilang rasa fobia dan takut tu kan?hehehe… alhamdulillah!

Luv,

Ayu Jafri a.k.a yayansmum

(Visited 110 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>