August 2015 archive

Kesukaran menguatkan kita!

687474703a2f2f7472616365796d65747a6765722e66696c65732e776f726470726573732e636f6d2f323031332f30332f70696e6b2d776861742d646f65736e742d6b696c6c2d796f752e6a7067

Bismillah

Dulu,lepas je UPSR saya mendapat tawaran masuk ke sekolah berasrama penuh Agama.Ibu saya adalah orang yang paling gembira.Saya?ofkos la tak!Sedih,takut,macam-macam saya fikirkan.Agama kot!Saya ni dah la tak reti langsung nak menulis jawi,apatah lagi membaca!Nak baca Quran pun tergagap-gagap.

Dulu,ibu saya tak mampu nak hantar saya ke sekolah agama.Kawan-kawan sekelas saya semua akan ke sekolah agama selepas balik dari sekolah biasa,thats why diorang semua terer-terer baca quran dan menulis jawi.Rumah kami sangat jauh dari sekolah Agama tu,ibu ayah pulak tak mampu nak bayar duit sewa bas setiap hari untuk saya, yelah ke sekolah biasa pun berjalan kaki.

Ni tetiba,ibu saya pulak minta saya untuk terima tawaran tu.Pujuk saya berkali-kali supaya saya terima tawaran tu.Katanya,ini peluang yang bukan datang selalu.Peluang ni akan memberikan adik-adik saya inspirasi untuk jadi lebih baik dan ia akan menjadikan saya individu yg lebih baik.Hurmmm…

(more…)

Resepi Ikan Kembung Sambal Cekur Simple

11049673_1155401577808696_3586685771271462072_n

Bismillah

Dah lama tekak ni teringin nak makan sambal Cekur, tapi tahan-tahan hati dok tggu Cekur yang ahkak tanam tu membesar.Bila tgk pokok2 Cekur tu pagi tadi, nampak gemok2,hijau lebar2 je daun.Dalam hati dok kata,isi Cekur ni sure dah gemok2 gak!So,plan la dinner nanti nak masak la ikan sambal cekur.

Ada yang tak kenal Cekur tu apa ke?alaaaa…spesis halia n kunyit gak la…ni ha… mmg sgt sedap buat sambal cekur uolss!

(more…)

This is Amazing!It can make you cry!

11910995_1154548914560629_1984963647_n

Bismillah

Pagi-pagi dah tersentuh hati.Siap mengalir airmata lagi!hukhukhuk!Ntahlah…samada saya ni yang terlebih emo ataupun video ni sendiri yang punya kekuatan yang sangat tulus yang mampu buat hati saya ni tersentuh sangat-sangat.

Dalam video ni,mereka sedang melakukan eksperimen sosial.Menguji reaksi masyarakat secara real.Korang nak tahu apa kes,klik dan tonton.

Saya sangat-sangat tersentuh di part akhir tu.Wanita berhati tulus itu sangat-sangat membuatkan saya tersedar.Dia tidak punya rumah,dia juga gelandangan,tapi hatinya masih lagi terbuka untuk memberi padahal diri sendiri juga tidak punya apa.

“Thats all I made today.But you need more than i do” kata-kata ni membuatkan tekak saya pedih,airmata saya jatuh berlinangan.Allah….

“Sometimes, Those who have Less, are the ones who give MORE!” . Video ini membuka mata saya yang kita tidak perlu kaya raya untuk mula memberi.Tapi pemberian yang sangat berharga dan lebih bermakna bila kita memberi ketika kita juga tidak cukup.

Semoga kita mampu menjadi insan yang lebih baik.

luv,

Ayu Yayansmum