Tips Mendidik Anak Budaya Menyimpan & Elak Kerap beli Toys!


Bismillah..

Melentur Buluh biarlah dari rebungnya, kalau dah jadi Buluh takut-takut jarinya terluka pulak, kan?Yes, ni la perumpamaan yang selalu je mak ayah kita dok sebut-sebut kan kalau dah sampai bab nak mendidik anak-anak ni.Yelah, kalau kita didik sejak kecil,bila dah besar nanti benda tu dah jadi habit dia, so memang tak susah la dia nak amalkan kan?

11666941_1121355021213352_275519860_n

YM sebelum ni ada masalah nak bendung habit my son yang suka sangat beli toys everytime  kitorang keluar rumah jenjalan.Pantang nampak shopping Mall, 7 Eleven sure dia akan ajak pi sana.Risau taw jadi shopaholic, hihi.Yelah, siap dia boleh ajak Ibu dia pegi shopping tu ha!amboi2..kemain!hehe.

Dia takdelah sampai menangis-nangis hentak-hentak kaki nak mintak belikan juga toys untuk dia.Kiranya mendengar juga kata-kata ibu dia ni,tapi dia akan buat, “Hurmmm!taknak kawan ibu!” (merajuk kononn!) atau the worst is… “Please ibu…pleaseeeee, kesian kat Aryan nieh! “. Aduhhh,Ibu dia ni pulak pantang dirayu camni kan…mula la kesian, hahaha.Lagipun, mula la dia kan bad mood.Ajak makan tu taknak, ini taknak.Buat perangai juga la.Saboo jelah.

Then, YM come up dengan 1 idea.YM akan bagitau dia siap-siap dari rumah yang YM takkan belikan dia toys sebab YM takde duit.Kesiannn kat Ibu dengan Ayah…hehe,skrip sedeyy.Then, bila dah sampai kat Mall, turun je dari kereta, YM ingatkan dia lagi sekali.So dia kata, OK.Bila dah sampai kat dalam Mall, dia nampak toys…haaa..lupa dahhh, hihi.Terus nak mintak belikan.Tapi YM ingatkan dia lagi pasal pesanan YM tu.Then dia pun reply, “Alorhhhhh….ok laaaa!”. Hehe, trick menjadik!

10492340_891209164227940_3211433934708890535_n

 

Tapi trick camni taklah all the time menjadik kan?.Sekali sekala tu oklah.Lama-lama kalau dah selalu sangat, dia pun boring kan dengan alasan yang sama je?alarr…mcm kita gak org2 dewasa ni, hehee.So, YM perlu carik lagi alternatif lain supaya proses dia belajar menahan diri dari jadi shopaholic tu lebih fun,hehe.

Dia suka sangat tgk Iklan Legoland.Selalu sangat dia ajak nak pi sana.Tapi belum sampai rezeki kitorang nak ajak di ke sana.So, one day, YM cakap dengan dia, “Kalau nak pegi kat sana, Aryan kena simpan duit dalam tabung.Bila duit dah banyak, boleh la kita pegi!Aryan tak boleh dah beli toys selalu sebab kena simpan duit nak pegi Legoland!‘ Dia punya excited tak hengattt uols!hehe.Lajuu je cakap, “Okehh,Ibu!“.

Dan Alhamdulillah… sejak dari hari tu… everytime dia nak mintak dibelikan toys,YM akan ingatkan pasal saving nak ke Legoland tu,then dia akan reply… “aah laa ibu.Oklah” ataupun paling best,dia sendiri akan cakap, “tak boleh beli toys kan ibu…toys mahal, aryan kena simpan duit nak pegi Legoland!” Aloooo… so sweet uolss…hihihi.

11647148_1121401761208678_1752226401_nNi tabung dia.Dia tengah usahakan nak penuhkan tabung tu.Hehe.Sekarang ni YM dapat educate dia 2 benda РBudaya menyimpan & cuba tahan diri dr jadi shopaholic,syukur alhamdulillah.Lega sikit.Setiap kali dia mampu tahan diri dari membeli, YM akan bagi dia coins, so coins tu la dia akan masukkn ke dalam tabung dia tu.

Pada kawan-kawan yang ada masalah yang sama, maybe boleh cuba tips YM yang YM dapat dari pengalaman sendiri.Cuba kenali betul-betul anak-anak kita.Apa yang dia suka dan apa yang boleh membuatkan dia teruja sebab keterujaan itu la yang akan membuatkan dia happy untuk ikut cakap kita.Inshaallah.

Situasi dan anak-anak kita mungkin berbeza,jadi parents perlu bijak menyesuaikan tips-tips sebegini dengan anak-anak.Tak semestinya tips dr YM ni perlu ikut,tapi mungkin boleh dijadikan sebagai garis panduan untuk membina kaedah terbaik untuk anak-anak sendiri, kan?

Kanak-kanak ni unik.Kita sebagai org dewasa kena pandai handle diorang.Jangan anggap anak-anak sekarang sukar nak faham apa yang kita cakap sebab diorang masih mentah.Anak-anak zaman ni dah terlebih advanced jika dibandingkan dengan anak-anak zaman dulu,hehe.

All the best kawan-kawan!

Sincerely,

Ayu Jafri

(Visited 149 times, 1 visits today)

5 thoughts on “Tips Mendidik Anak Budaya Menyimpan & Elak Kerap beli Toys!

  1. Allah, sama dengan anak sy Nuraini,kuat betul membeli.dan mmg nak sangat g legoland tu. memang kita kena kreatif nk elak dia asyik membeli ni. tq tips.kena try bab menabung tu

  2. once mikail dh mula paham mcm aryan nnti… zie pun nal guna trick kak ayu laj. sbb skrg setiap kali keluar ada je mainan beli dpt sbb if tak beli…dia mengamok nangis :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>