Dah 10tahun,alhamdulillah!


Bismillah

Pejam celik pejam celik dah genap 10 tahun usia perkahwinan YM.Alhamdulillah,syukur sangat-sangat.YM dan suami dah berkenalan sejak 15 tahun yang lepas.For me such a long journey.Datang dari negeri yang berbeza dan budaya yang berbeza..tapi tu la namanya jodoh kan?YM ni org Sabah dan suami pulak org Pahang.Laut China Selatan memisahkan,thats why ramai sangat org tanya,camne jumpa??hahaa… alaaa…uols nieh,Airasia kan ader…ekekeke..Yes, bukan mudah kami nak sampai ke tahap ni sebab perkahwinan ni bukan sesuatu yang nampak mudah.Banyak onak duri dan ranjau yang perlu dilalui.Kalau tak sabar, tu yang jadi kes cerai berai tu,Allahu…

YM ni takdelah perfect.Banyak sangat lompang sana sini juga.Tapi yelah,pasangan kita melengkapkan kita kan.Thats the function of marriage betul tak?saling melengkapi.Biasalah,kadang-kadang kita berselisih faham antara satu sama lain,tu lumrah la hidup berumahtangga.Tapi bila berselisih faham tu,salah seorang daripada kita kena mengalah.Kalau dua-dua taknak mengalah,meletup kang!hehe.
Mengalah tak bererti kalah.Tu kuncinya.Saya masih ingat pesan ibu mertua saya.Dia kata,kalau encik suami marah-marah,kita diammm je walaupun kita tahu kita tak salah.Kita kena sabar,tahan-tahan hati.Tunggu saat-saat untuk kita pulak,haha!Dia kata,bila encik suami dah dalam keadaan happy-happy,haaaaa tudiaaa, time tu la kita pulak yang suarakan rasa tak puas hati kita tu.Ekekeke.
Memang menjadi uols!hehe.Time tu communication jadi lebih bagus.
Apapun,yelah…dalam rumahtangga ni kita kena selalu bertolak ansur kan.Cuba sedaya upaya untuk menutup kelemahan pasangan masing-masing dan menghargai setiap kelebihannya,so kita akan jadi org yang lebih bersyukur dengan apa yang kita ada kan?
Pasangan kita bukannya sempurna,diri kita pun sama kan?So,sama-sama kita saling membantu improve diri masing-masing.Inshaallah.
Doakan kami kawan-kawan.
(Visited 42 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>