November 2014 archive

My Other Half

Bismillah 

 “Sometimes when you pick up your child you can feel the map of your own bones beneath your hands, or smell the scent of your skin in the nape of his neck. This is the most extraordinary thing about motherhood – finding a piece of yourself separate and apart that all the same you could not live without.” 
I love you with all my heart Ahmad Dhani Aryan Muhammad Syukri. 

Luv,
Ibu.
 

Nak tahu Anda Gemuk Air atau tak??

1009789292001_2289425985001_video-still-for-video-2245521670001

Bismillah

Gemuk air?? Ok, nak tau tak camne nak detect kita ni jenis gemuk air?Meh YM share apa yang YM belajar.
Kalau nak tahu kita ni jenis gemuk air,try korang melompat.Kalau time korang lompat tu rasa macam bergegar menggeleber,bouncy,haaaa..gemuk air la tu.Then satu test lagi, korang boleh angkat 1 tangan korang,then pegang area lengan yang dekat dengan ketiak tu.Try gegarkan, picit or tepuk,rasa menggeleber tak??Then, kalau jawapannya semua Ya.Ternyata,anda sedang menghidap simptom gemuk air.Huhu.

 Sedih?Ok-ok,takyah sedih ok?Berita gembira untuk anda ialah  gemuk air ni lebih mudah disingkirkan berbanding gemuk lemak.Meh YM share 4 tips untuk menyingkirkan gemuk air ni :

1. Air vs air

Pastikan penggambilan air kosong anda sekurang-kurangnya 2-3 liters sehari.Setiap 25kg berat badan anda perlukan 1 liter air.so, in case berat badan uols dalam 65kg, means uols perlukan sekurang-kurangnya 2.5 liter sehari kan?Lagi satu,cara nak tahu intake air kosong cukup ke tak boleh tengok drpd warna urine kita.Kalau urine kita dah kelihatan jernih,then its means intake air kosong kita dh cukup.

Penggambilan air kosong perlu cukup utk memastikan badan kita mampu menjalankan proses dalam badan dengan lebih baik.
Mitos semata-mata la bila ada org kata kalau kita minum air banyak nanti kita akan jadi lagi gemuk air!owh tidak!Mitos tu okey?

2. Kurangkan Garam dalam pemakanan harian anda.

Lebihan garam yang ada dalam badan kita akan memerangkap air dalam badan.So, kurangkan memakan makanan yang tinggi garam seperti makanan ringan dan apa jua makanan berproses, seperti makanan-makanan yang hidangkan di restoran makanan segera.

3. Tingkatkan penggambilan Fiber dalam pemakanan anda

Fiber yang boleh kita dapatkan daripada sayuran, buahan, bijirin,dan lain2 tidak boleh dihadam oleh badan kita, so bagaimana fiber tu dikeluarkan daripada badan kita? Fiber tu akan dikeluarkan melalui pembuangan air besar (proses melawas).So,sekiranya penggambilan fiber kita mencukupi dan lebih baik maka proses pembuangan harian kita akan lebih kerap.Bila proses melawas ni terjadi 2-3 kali sehari bermaksud badan kita sedang menyingkirkan toksin dan air juga.

Utk tambah bekalan fiber anda,anda boleh mengambil suplemen Alfalfa yang sememangnya kaya dengan Fiber ni. Sejenis vitamin yang sangat membantu anda mengurangkan berat badan.Bukan tu je taw khasiatnya,banyakkk khasiat lain lagi.Harganya pulak sangat la berpatutan.tak caya?contact je YM k?

4. Bersenam / sauna

Bersenam sememangnya mampu mengurangkan gemuk air kerana melalui senaman badan kita kaan mengeluarkan peluh.So bila peluh keluar,lebihan air dalam badan yang terperangkap selama ni akan dikeluarkan oleh badan kita.

Bersauna juga merupakan salah stau cara yang bagus untuk mengeluarkan peluh.So, kalau ada masa tu boleh la sekali sekala manjakan diri dengan sauna.Hehe.

Oklah semua…selamat menurunkan berat badan.Jom!sesama sihat!

                                                        

1 2