Resepi Tomyam Putih Mudah


Bismillah

Actually,dah lama nak share resepi simple ni.Tapi x berkesempatan.So, kali ni YM share yerk.Moga-moga berguna la ngan uols.Resepi tomyam kali ni takyah guna perencah tomyam tu taw.Jomm, YM cite cara-cara nak buat.

Resepi Tomyam putih Simple

Bahan-bahan : 

 4-5 gelas air
 3-4 ulas Bwg putih dicincang halus
1 inci Lengkuas dihiris
 3 keping daun limau purut
 2 btg serai
 1 cawan santan
2 biji Limau nipis (atau ikut tekak korang gak,nak masam lbh,letak la lebih naa)
Cili padi (ikut tekak,klu nak letak,letak la…)
cendawan
brocolli
lobak
tomato
Sos Ikan (boleh dpt kat mana2 supermarket)
 Sedikit garam 
*in case kalau korang nak tambah ayam ke,daging ke, ikut suka..bolehhh..*
Cara Membuatnya :
1. Didihkan air dalam periuk,kemudian masukkan serai yang dah diketuk ke dlm periuk tu dalam 1-2minit.
2. Kemudian,masukkn bwg putih + lengkuas + daun limau purut + cendawan.Biarkan mereneh dlm 1-2minit.

3. Masukkn udang dan sayuran lain,biarkan mereneh dalam 2-3minit ataupun sehingga udang kelihatan berwarna pink dan gebu.
4. Kemudian, perlahankan api ke suhu yang sederhana,barulah masukkan santan dan perahan limau nipis perlahan-lahan.Teruskan kacau.Masukkan sos ikan sedikit dan secubit garam.Kacau dan rasa, kalau kurang masin,tambah sos ikan,jgn tambah garam.Kalau kurang masam,tambah la perahan limau nipis tu.
Owh ye, kalau tak suka santan,takyah letak.Ataupun kalau tak suka santan pekat sangat,boleh letak sedikit demi sedikit, ikut level tekak korang taw.Kalau suka,pekat,tambah la lagi santan tu,kalau tak suka pekat,kurangkan.Alaaaa,pandai-pandai la…hehehe.
ok!Dah pun siap!kalau nak rasa aunthentic Thani tu…bila serve kat mangkuk,letak la hirisan daun ketumbar..hurmmmm wangiii!hihi..Senang je resepi ni kan?boleh buat laju2.haha.Jimat masa kat dapur taw.Takyah nak berpeluh2 berjuang kat dapuq tuuuu.
Selamat Mencuba uols!

                                                

(Visited 148 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Resepi Tomyam Putih Mudah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>