Tips menjaga bahagian Intim wanita


Bismillah

Owh ladies….kita ni memang sangat istimewa taw!Semua yang dianugerahkan buat kita oleh Allah swt memang sangat istimewa dan unik.Thats why kita harussss jaga semua anugerah yang Allah bagi ni sebaik-baiknya.Kali ni YM nak share satu info unik yang YM belajar.Selama jadi lady ni,ni la first time YM tahu pasal nih.Dah beranak pinak baru ai tahu uolsss!
Bahagian intim wanita ataupun kemaluan wanita (vagina) adalah part yang kita patut jaga sebaiknya coz byk penyakit boleh datang drpd bahagian tu.Selalunya dikaitkan dengan keputihan la paling glamer kan?Bila berlaku masalah keputihan ni,kegatalan pada kemaluan wanita itu akan berlaku dengan lebih kerap sehingga menganggu aktiviti harian.

Okehh…kali ni YM nak share teknik “Meruang”.Teknik “Meruang” ni YM belajar dari salah seorang pengamal perubatan Tradisional Melayu- Puan Siti Aisyah.Semoga Allah swt membls kebaikan info sharing dia ni sebaik-baiknya.Teknik meruang ini adalah teknik untuk membersihkan bahagian kemaluan wanita (vagina).

Rawatan Meruang

Dilakukan setiap kali berhadas besar. Samada selepas haid, kedatangan nifas atau selepas bersenggama dengan suami.Bidan2 terdahulu sangat menitikberatkan kemantapan dan kebersihan faraj setiap kali habis tempoh berpantang kerana:

1. Mengelakkan keluarnya bau bangkai dari faraj akibat kotoran darah nifas yg tertinggal.
2. Mencegah dari keputihan
3. Salah satu usaha mencegah dari penyakit kelamin kerana jangkitan
atau penyakit puan seperti cyst, fibroid, polycyst mahupun kanser pangkal
rahim.
4. Memantapkan tiang seri kenikmatan suami isteri.
5. Kesihatan rahim dapat dipelihara jika kebersihan dijaga rapi.

POSISI MERUANG

1. Duduk di atas toilet bowl

2. Mencangkung dengan 1 lutut ke bawah

3. Berdiri dengan 1 kaki di angkat atas toilet bowl

CARA MERUANG

1. Bersihkan jari dengan pencuci tangan.
2. Masukkan jari sedalam mungkin (sehingga ruas ke 3 jari-lihat gambar) sambil rilekkan paha,perut dan bahagian ari2. Jika anak dara…memadai jika masukkan jari sehingga ruas pertama shj.

3. Korek dicelah2 dinding dalam faraj. Kalian akan rasa bahagian
menggerutu. Pusing dan korek keluar segala lendir, keputihan, lebihan
darah atau sisa mani.Melalui proses ini, kalian akan dapat
merasa “kemantapan” tiang seri. Jika bahagian dinding dalam terasa keras
menggerutu seperti gigi,maka ia bermaksud faraj anda sangat2
memuaskan hati suami.Jika faraj anda terasa longgar, tiada gigi dan
berlecak maksudnya faraj anda tidak rapi.Selepas melakukan semua tu,bilas sehingga bersih.Ini juga merupakan cara-cara untuk berhadas besar bagi wanita. Jika ada
lagi darah selepas diruang farajnya beberapa kali, wanita itu tidak
wajib solat. Lakukan setiap pagi dan malam sebelum tidur.

Okeh, teknik membersihkan bahagian intim YM dah share.Sekarang YM nak share suplemen yang harus kita ambil untuk menjaga dalaman kita supaya dalaman kita sihat dan mampu “menjaga” dan “mengikat” suami kita dengan baik, inshaallah.Kita usaha kan?inshaallah dapat pahala. :)

Suplemen utk wanita hebat : Alfalfa, Vitamin E & Gla Complex 

Alfalfa, Vitamin E dan Gla Complex utk wanita hebat?wahh,best bunyinye ye dak?hehe.Apa yang best sangat pasal 3 beradik nieh untuk wanita?Biar YM ringkaskan je ikut konteks yang kita bincangkan sekarang ni ye?Takyah la YM bagi panjang berjela-jela khasiat setiap satu sebab khasiat setiap satu ni banyakkk giler you!serius.Tapi kalau korang nak tahu juga,nanti boleh la tanya YM k? Ym akan explain guna bahasa pasar jelah dik,senang nak paham kan?hehe.
Alfalfa ——- Bertindak seperti Kacip Fatimah.Membantu merapatkan bahagian intim wanita dan menegangkan payudara dan menaikkn pinggul wanita agar kelihatan lebih menawan.Juga sangat membantu memberi anda tenaga luarbiasa ketika bersama suami.Mengelakkn anda menjadi wanita “dingin” utk “bersama”suami. Juga membantu merawat masalah keputihan.
Vitamin E —– Juga dikenali sebagai “vitamin cinta” oleh sesetengah org.Why??Sebab vitamin E ni mampu meningkatkan keinginan seksual dan mampu menikmati hubungan bersama suami dengan lebih baik.

Gla Complex —— Vitamin ni sangat penting untuk mengimbangi hormone dalam badan wanita coz kalau hormone dalam badan wanita tak stabil ia akan memberi kesan yang sangat besar pada aktiviti harian kita.Kita akan jadi wanita yang mudah marah,mood tak menentu,risau,sensitif,perut rasa kembung,sakit kepala,stress dan macam-macam lagi.Sesungguhnya,wanita memang sangat dipengaruhi oleh Hormone.
Dengan bantuan 3 suplemen ni,inshaallah kita mampu menjaga dalaman kita dengan lebih baik.Bila dalaman kita lebih stabil,so segalanya akan terpancar dengan lebih baik lagi secara luaran kan?Bila badan kita rasa sihat dan bertenaga kita akan jadi seorang wanita yang lebih bahagia.Yelah,can u imagine kalau u tak sihat dan letih, wut happen to you?rasa-rasa ada mood tak nak senyum2 or sengih2 kat suami or anak-anak or org sekeliling you??owhhh!kem salammmmm!hehe.YM pernah melaluinya, i know how hard that situation.worst.Suplemen ni hanyalah membantu,still kena jaga pemakanan dan buatlah exercise sekali sekala juga ye ladies,contohnya exercise “Kagel” yang sangat bagus utk dalaman wanita.
Suplemen ni semua dalam bentuk tablets,so sangat la convenient utk ladies yang super busy kan?Telan je ngan air laju-laju,hehe.oraits beautiful ladies semua, kalau berminat,contact je YM k?
Be The Best Woman for yourself and your Loved ones!
(Visited 875 times, 1 visits today)

2 Comments on Tips menjaga bahagian Intim wanita

  1. Siti Nurhayati Dollah
    September 15, 2014 at 3:33 pm (3 years ago)

    Pengetahuan yang bermanfaat, kebersihan yang paling penting nak kena jaga :)

    Reply
  2. Mila Hilas
    September 16, 2014 at 2:08 am (3 years ago)

    ish…sy xberani lh nk masukkan jari tu..adoiii…ngeri je

    Reply

Leave a reply to Mila Hilas Cancel reply