September 12th 2014 archive

Resepi YM : Cekodok Udang

10645047_925911187424404_810391005218276352_n1

Bismillah

Time YM rajin nih,baik YM upload resipi nih.Sian kat kawan YM tu dok tunggu-tunggu resepi simple nih.Hari tu kat Fb dia request resipi ni.Malu juga sebenarnya nak share resipi ni coz bg YM simple jek coz yang lain-lain upload resepi best2 semua.Tapi,takpe,sharing is caring kan?tak kesah la simple ke apa ke,yang penting boleh di-Ngappp!

CEKODOK UDANG ALA YM

Bahan-bahan :
  • Udang (disiang,dibuang kulit)
  • Daun Kucai (dipotong halus)
  • Daun Sup (dipotong halus)
  • Bawang Merah
  • Keju Cheddar 
  • Telur
  •  Garam, serbuk lada hitam
  • Soda Bikarbonat (hujung2 sudu je taww..jgn byk!ikut berapa byk yg korang plan nk buat)
  • Tepung (ni bahan kalau korang nak letak,tp dlm resepi YM ni,YM tak guna tepung yerk) Tepung ni akan buat resepi ni jd lagi crunchy ngap-ngap gitu…

Cara Membuatnya :

Blend  udang,bawang merah hingga lumat.Kemudian,gaulkan bersama garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.Kalau korang nak guna tepung,so boleh la masukkn tepung time ni,bersama telur,serbuk bikarbonat dan gaulkan hingga sebati.Next,kalau dah sebati,korang masukkn daun kucai dan daun sup tu dan parut keju dalam adunan tu.Gaulkan.

Panaskan minyak dan gorenglah ikut bentuk yang korang suka.YM maen bedal jek.hihihi.

Tadaaa…udah siap dehhh!hehehe.Senang giler kan?YM ni memang suka yang sempoi-sempoi je.Owh ye,resepi ni tak guna tepung sebenarnya sebab YM ni alah ngan benda-benda gluten ni.Yelah,YM kan ada endometriosis,so kena jaga-jaga la sikit.Owh ye,lagi satu,pada yang tengah berdiet carbs tu,boleh la try resipi ni jugak.Halalan Toyiban uols!
Boleh dijadikan sebagai menu sarapan pagi ataupun minum petang!Selamat Mencuba!