September 4th 2014 archive

Aku,Endometriosis & Shaklee

DSC01043

Bismillah

Sejak semalam sy asyik di PM dek anak2 buah bisnes tentang ni – Rahim bengkak selepas ambik Shaklee! Wahh..gitu…..Reaksi saya?Senyum…tapi PERLU berkata-kata la…sebab isu rahim2 bengkak ni sgt dekat dengan YM.Sangat2.
Sebelum YM mulakan ni,its better kalau YM declare dulu yang YM ni Bukan doktor,bukan Pakar ok?Apa yang YM share ni adalah berdasarkan PENGALAMAN SENDIRI dan pembacaan SENDIRI.

YM disahkan menghidap penyakit endometriosis pada tahun 2007 selepas 2 tahun berkahwin tapi masih belum ada rezeki.Kisah YM dengan endometriosis ni banyak YM kongsikan di blog ni pd tahun 2012.So,kalau korang nak baca lbh lanjut ttg perjalanan YM dengan endometriosis ni,klik la bahagian 2012 tu ok?

Selepas membuat pemeriksaan dengan doctor,ada ketulan cyst yang dikesan.Pada masa tu 6.5cm di ovari kanan dan 6cm di ovari kiri dan rahim ofkos membengkak.Sebenarnya sejak YM di sekolah menengah YM memang seringkali diserang dengan senggugut setiap kali dtg bulan.Bukan setakat senggugut biasa.Tapi senggugut yang menyebabkan YM pening,muntah dan pengsan juga.So,bagi YM selama ni memang cyst tu memang dah ada sebelum kahwin lagi.Dah bertahun2 dok kat dalam tu tapi tak taw sebab tak pernah buat pemeriksaan sebab ingatkan senggugut itu fenomena biasa.Yes,tu la silapnya kita sbb dlm masyarakat senggugut tu biasa,lepas kahwin ilang la.Tu perspektif kita.

So,pembedahan pertama utk mengeluarkan cyst tu dibuat pada tahun 2007 mengunakan teknik Laparotomy disebabkan keadaan cyst yang dah besar di kedua2 kawasan.Then pd tahun 2009,kami dikurniakan seorang anak,alhamdulillah.Sewaktu pemeriksaan slps bersalin,doctor ada inform YM yang dia ada ternampak ketulan sebesar 2cm kat ovari,tapi mgkn juga disebabkan oleh hormone tak menentu masa tu katanya.So,sy pun tak check slps tu sebab terlalu sibuk menguruskan anak saya yang perlu dibedah kerana masalah jantung sejak lahir (dah 3 kali operate jantung). 

Then, penghujung tahun 2011,YM dapat rasa lain macam kat area ovari.Ni adalah satu kelebihan (yg juga kekurangan) kalau anda pernah menghidap cyst sebelum ni.So,saya pun terus check up kat klinik biasa dan ternyata masa tu cyst saya dah pun 7cm di kanan ovari!So doctor arrangekan utk saya buat pembedahan pada awal 2012.Paling mengejutkan saya pada masa tu ialah selepas pembedahan selama 4jam di operation theatre kuantan medical centre,cyst tu dah membesar menjadi 12cm!dan di ovari kiri juga dikesan ada 2cm cyst padahal masa scan,takde pun!doctor tak nampak apa2 pun.

Saya takde simpan rekod gambar2 cyst saya mcm org lain.Saya terlalu sibuk memikirkan kesakitan saya dan anak saya yang menghidap sakit jantung yang terpaksa dibedah berkali2 juga.Hidup saya masa tu huru-hara.Hanya Allah swt tahu apa yang saya lalui.
Selepas pembedahan,mcm biasa doctor akan berikan saya 1 suntikan depo-provera.Tahun 2007 sy dah ambik 6 suntikan selama 6 bulan berturut2 dan disebabkan itu doctor menyarankan saya ambik hanya 4 suntikan shj pada tahun 2012 sebab takut effect pada tulang saya.Terus terang saya cakap,selepas pembedahan dan suntikan tu,saya makin sakit.Saya menanggung kesan sampingan daripada suntikan tu hari demi hari.Sakit tulang belakang,sakit pinggang,sakit lutut,tak boleh berdiri lama,hot flash mcm org nak menopause,tak lena tidur malam,mood swing (asyik stress,sedih dan marah2),berat badan naik mendadak,muka penuh jerawat mcm org kena chicken pox!ni la semua yg saya rasa…Allahurabbi….mmg setiap kali nak cite kat org,sy mmg tak boleh tahan sebak sebab pernah satu ketika saya tak mampu bangun utk uruskan anak sendiri!
Doktor ada beritahu saya yang saya ni menghidap endometriosis,sejenis cyst yang akan kerap datang berulang-ulang walaupun telah dibuang.Dan yang paling menyedihkan saya ialah doctor juga jumpa satu ketumbuhan di belakang rahim saya yang mana dikenali sebagai adenomyosis!

Saya, Endometriosis & Shaklee

Kemudian saya diperkenalkan dengan Gla Complex oleh seorang sahabat dan bermula dari situ la perjalanan saya utk proses memulihkan penyakit ni secara alami.Itu tekad saya ketika itu.

Masa mula2 consume GLA complex,saya rasa makin sihat.Tak pernah rasa sesihat itu sebelum ni.Then,saya tambah suplemen yang saya ambik.Saya ambik beberapa suplemen shaklee termasuklah ESP,Alfalfa,Vitalea dan Vit C.Beberapa bulan selepas ambik tu,setiap kali period saya jadi macam dulu,sampai tak boleh bangun!Saya rasa tak sedap hati.Then bila saya meniarap,yes, i can feel it again!
Saya jumpa doctor terdekat dan buat scan.Yes.sangkaan saya mmg tepat!dah 4 cm di dalam!owh!bayangkan anda di tempat saya….sedihnya hanya Allah yang tahu.Terfikir kenapalah tak habis2 saya diduga!Dalam kepala saya pada mulanya,terlintas utk menyalahkan shaklee juga.Tapi,saya tak secepat itu menjatuhkan hukuman.Doctor cuba utk suggest sy utk pembedahn kali ke-3.Owhhh!masa ni la saya membuat keputusan utk cuba memulihkan penyakit saya secara alami.Cukuplah 2 pembedahan kalau boleh saya tidak mahu lagi melalui semua tu.Then saya terfikir untuk google tentang penyakit ni.
Bila saya google,subhanallah,terlalu banyak info sy dapat daripada bekas pesakit2 cyst dan endometriosis khasnya dan ofkos bukan org2 Malaysia.Semuanya dari oversea.Saban hari saya belajar tentang penyakit misteri ni.Semakin banyak info2 yang saya mula amalkan dan cuba matchkan dengan suplemen shaklee yang saya yakini selama ni.Rupanya,saya yang bodoh selama ni.Ingatkan makan suplemen ni macam telan ubat yg doctor bg.Penyakit cyst ni terlalu banyak berkait dengan keseimbangan hormon,so apa sahaja yang kami telan hatta sapu ke atas kulit akan menganggu keseimbangan hormone yang mana akan membuatkn cyst tu tumbuh dengan suburnya kat dalam!soya, susu dan apapun produk tenusu, wheat dan mcm2 lg perlu kami elakkn.Segala mcm losyen,syampu,sabun yang mengandungi SLS,Paraben dan mcm2 lagi perlu kami elakkn.Makanan2 berproses dan mengadungi banyak perisa tambahan dan pengawet juga termasuk dlm senarai.Banyak?mmg sgt byk.Thats why saya boleh ckp,ada banyakkkkk sebab lain yang boleh dikaitkan dengan kes ni.*Inshaallah akan saya share di blog ini lagi sekiranya berkesempatan.*

Doktor tak pernah advise saya apa2 tentang apa yang boleh saya makan atau tidak sebab semua ni tidak disokong oleh bukti saintifik so sebagai doktor,saya faham,dia perlu bersikap profesional.


Bermula dari sini la saya tahu yang soya dan Alfalfa tu phyto plant yang akan effect hormone kami.So,ESP dan Alfalfa is a big no-no for us.Dan saya teruskan mengambil suplemen shaklee yang lain, Gla complex + Ostematrix + Omegaguard + Vita E dan juga Vivix.

Dengan izin Allah,saya lebih sihat berbanding dulu.No more period pain sampai tak boleh bangun.No more period pain mcm nak bersalin setiap bulan sampai rasa phobia bila nak period!No more sakit pinggang macam nak patah.Berat badan turun dan jerawat semakin surut.Saya rasa lebih bertenaga dan sihat untuk menguruskan anak dan suami serta bisnes saya yang semakin berkembang.Apa lagi saya mahu???Ya Allah sesungguhnya pertemuan saya dengan Shaklee adalah satu anugerah.

Bagi Saya,tentang isu ni,sangat jelas sebenarnya.Badan kita tanggungjawab kita.Kalau
dh rasa bdn lain mcm jumpa la doctor,jgn biarkn.Especially klu
perempuan tu,kalau kitaran haid dh pelik semacam utk jgka masa yg lama
tu,check la kat doctor kot2 ada apa2 kat dlm tu,mata kasar xleh
nmpk.Jgn takut dan malas nk jumpa doctor.Jgn assume sendiri.Jgn
tggu2….bdn kita ttgjwb kita.

Apapun yang org cakap tentang Shaklee,saya tetap yakin dengan Shaklee kerana saya bukan dipengaruhi oleh org lain ataupun sekadar mengikut trend terkini.Semuanya berdasarkan pengalaman saya sendiri bersama shaklee yang mana banyak mengajar saya untuk lebih menjaga kesihatan diri dan terus menimba ilmu mengenai kesihatan.Brand yang bertapak 100 tahun di pasaran ini tidak akan bertahan sejauh ini sekiranya benar dakwaan kamu,kamu dan kamu yang produk shaklee mengandungi bahan2 terlarang.

Perjalanan Saya dan endometriosis masih lagi jauh.Saya tahu.Saya berusaha untuk sihat dan meletakkan 100% kepada Allah swt untuk menentukan apapun corak dalam kehidupan saya.Wallahualam.

Saya bahagia dengan kesan yang saya dpt daripada Shaklee dengan Izin Allah.Alhamdulillah.

 

rahsia kecantikan rita rudaini

10544779_931328070216049_7708989792880453088_n

Bismillah

Tadi jenjalan kat IG…*hamboiihh,jenjalan tuuh!*hehe.alarr,teknologi skrg,kat alam maya pun boleh jenjalan.Satu dunia ang boleh jalan.Kat IG ni,suka sgt la nak stalk retis-retis ni.Yelah,comel lote kot!Then,hari ni terjumpa pulak gambar ni kat IG Aktress Rita Rudani.
Owh!ni rupanya rahsia kecantikan rita rudani yeee…hehe.Nah!sapa2 yang nak tahu sangat rahsia kecantikan rita rudani ni,meh bolattkan mata.hehe.Yelah,korang kan suka sangat nak tahu rahsia kecantikan artis nih.Eh,bukan korang je suka sgt nak tahu rahsia kecantikan artis,Ym ni pun sama!haha.
Rita rudani ambik Collagen powder Shaklee n Gla Complex tuuuu.Owhhh!No-no-no,Rita Rudani bukan Duta produk Shaklee ye.Bukan.Dia pengguna produk Shaklee je.Tu yang menarik perhatian Ym tu.Hehe.Dia ambik collagen yg dia jadi duta utk produk tu gak,tp yang tu YM tak tahu sgt details.YM tahu produk shaklee tu je.Sure Korang nak tahu apa khasiat 2 suplemen tu utk kita ladies-ladies nih kalau nak daboommm mcm dia tu kan??Meh nak cite meh.*panjang ni,so sila buntanggkan biji mata,haha!

Collagen Powder Shaklee

Menurut beberapa sumber,kolagen terbaik dunia adalah kolagen yang dihasilkan berasaskn haiwan berbanding tumbuhan. 
Collagen shaklee diperbuat drpd sisik ikan merah premium sbgai bhn utama
dan dipecahkn dan ditulenkn kepada molekul yg paling kecil supaya mmpu
diserap dgn cepat oleh kulit so kesan boleh dirasai dengan lbh cepat.Ia juga disokong oleh ujian klinikal shaklee,yang mana slps
penggunaan slama 8 minggu berturut2 secara konsisten kesan kpd kulit mmg sgt2 ketara-muka
jd lbh cerah, tegang dan awet muda. 
Collagen shaklee tahan lasak.Mampu bertahan di kulit lebih drpd 2 hari
berbanding collagen brand lain.Thats why, ramai customers YM gitau yg bila
diorg mkn collagen shaklee kulit rasa lembab dan halus walaupun mkn
collagen shaklee selang 1-2hari.
 # Siapa sesuai ambil Collagen Powder Shaklee?

Collagen sesuai diambil oleh mereka yang mengalami masalah berikut:  

  1. Terdapat garis-garis kesan ketawa (kedutan) 
  2. Lingkaran hitam bawah mata/Kesan bengkak bawah mata. 
  3. Penglihatan kabur. 
  4. Gusi yang tidak sihat  
  5. Rambut kering dan bercabang di hujung  
  6. Liang roma kulit kelihatan besar.pori2 kulit terbuka
  7. Masalah pigmentasi, jeragat, kulit kering  
  8. Kulit hilang keanjalan, lebih kering. 
  9. Kelihatan tua daripada umur sebenar. 
  10. Payudara kendur dan punggung kurang menawan. 
  11. Kehilangan kalsium menyebabkn sakit belakang, sakit sendi. 
  12. Kulit senang pecah, pudar dan kekuningan. 

 
GLA Complex Shaklee

  1.  Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid. 
  2. Meningkatkan kesuburan. 
  3. Melegakan PMS (Pre-Menstuatation Syndrome)
  4. Membantu dalam menangani simptom menopause /melambatkn menopause 
  5. Menguatkan kuku & rambut.
  6. Menjadikan kulit lebih sihat & berseri-seri.
  7. Membantu menangani ekzema.
  8. Melegakan symptom akibat Rhematoid Artritis. 
  9. Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.
  10. Menguatkn immuniti badan. 
  11. Memperlahankn process penuaan.
  12. Mengurangkn “blood clot” yang menyebabkan serangan jantung.
  13. Mengawal kencing manis & kolesterol. 
  14. Bagus untuk saraf. 

    GLA boleh diambil oleh lelaki dan wanita. 

  15. Ia sangat membantu terutama
    mereka yang mempunyai masalah jerawat, mereka yang punya masalah
    menstrual, monopause sindrom, darah tinggi dan kencing manis. 
  16.  Kelebihan vitamin GLA Shaklee ini ialah kerana ia mengandungi vitamin E
    yang asli. 

    GLA juga mampu menangani masalahkulit kepala berkerak, berkuping,
    bersisik.

Ha…ni la details 2 produk shaklee yang Rita ambik tu.Dah baca semua kan?hehe.So,kalau kawan-kawan berminat nak beli,meh contact YM k?Take care Everyone!