September 2014 archive

Mereka akan Google kita!jaga…

Google-Me

Bismillah

Samada Kita sedar atau tak,di masa akan datang mahu atau tidak anak-anak kita akan akan “google” kita ni jenis manusia yang macamana.So,sebelum menulis apa-apa ataupun berkongsi apa-apa,kita ingat perkara ni —- They will search about us!
Mereka akan mencari bagaimana sikap ibu ayahnya dulu??
Adakah…
Manusia yang jenis cakapnya yang baik-baik???
atau…
Manusia yang jenis suka gosip-gosip dan bantai sokong maki hamun org???
dan…
Manusia yang jenis suka berkongsi fitnah dan dusta?? 
atau…
Manusia yang jenis sebarkan kebaikan dan kebenaran??
atau…
Manusia yang suka maki-hamun dan melepaskan perasaan di khalayak?
and the list go on..and on…
Owh ya Allah ya Tuhanku,
 semoga yang baik-baik saja yang ditemukan olehmu Ahmad Dhani Aryan.

Entry untuk ingatan Ibu.
Semoga Ibu tidak alpa.
Amin.

                                                     

Infused Water Best!

945768_943213475694175_1162175995354929187_n

Bismillah

Wahhh…happy tgk kawan-kawan kat FB memasing tunjuk infused water bottle masing-masing taw.Rasa happy boleh bantu kawan-kawan rasa happy nak minum air kosong “berperisa” nieh.Owh!pada yang still tak tahu apa yang YM dok pot-pet nieh,boleh rujuk kat post YM sebelum nieh ye—> Apa itu Infused Water?

Paling YM happy lagi bila asben sendiri dah start rajiiiiinnn minum air kosong taw!Sejak ber”infused-water” nieh,dah pandai mintak air kosong you!hehee.Kalau dulu,jangan harapppp!Nak YM nieh membebel panjang-panjang,berceramah tentang kepentingan air yang cukup untuk badan sambil tolak-tolak botol air kat dia baru la dia ambik air tu dan minum.Haha!stress mak!sampai camtu sekali koo!Sekarang ni,dia pulak tanya.”Infused water ade tak?”hehee.Mission accomplished ko!Best kan?Takyah la YM berceramah dah,simpan tenaga berceramah bab lain pulak pasni,hahaha.
Sebab tgh semangat minum air kosong-infused water nih kan, YM pun gigih la juga carik botol comel nih.Botol ni yang bestnya,segala buah-buah dan sayuran tu,kita masukkan dlm 1 bekas lain kecik dlm botol tu.Jadinya,buah-buah tu takdelah berasak-asak keluar dari botol tu berebut-rebut nak masuk dalam tekak kita.Hahaha!
YM jenuh gak carik botol Infused Water nih hari tu.Pueh den google.Alhamdulillah,jumpa gak yang harganya berpatutan!RM25 je sebotol.Tgh sale tu,so dptkan cepat2 kalau nak ye.Owh ye,kalau nak jimat bab shipping cost tu,share la ngan kengkawan kalau nak beli coz RM50 ke atas dpt free shipping.
Thank you Lazada coz memudahkan pencarian ai.hehe.Kalau kawan-kawan nak beli juga, boleh dapatkan kat sini ye— > Lazada Malaysia
Owh…ini bukan sponsored Ads ye.Just untuk info kawan-kawan je.hehe.Selamat minum air secukupnya yek! Your body will thank you for that,believe me!
 

                                            

Resepi aiskrim mudah & sihat utk si Manja

10649794_938904359458420_3154029073369320819_n

Bismillah

Ramai yang tak sabar nak YM sharekan resepi DIY aiskrim sihat yang YM buat utk Yayan hari tu.Especially,mommies taw…yelah, of course la mommies nak bagi yang terbaik untuk anak-anak kan?since aiskrim yang YM buat tu memang free daripada refined sugar.Plus,boleh “paksa-rela”anak-anak makan buah-buahan tanpa kita paksa-paksa,haha!Bukan senang nak bagi anak makan buah-buahan kalau dia tu memang jenis yang tak suka buah,hihi.Macam yayan ni la..semua buah dia reject kecuali durian,favourite no.1 dia, pastu strawberry dan pisang.Strawberry dan pisang tu pun tgk mood.Kalau dia takde mood, jgn harap dia nak makan,haishhh!
Muka budak ngader dapat eskrem!hihi
Ok, meh YM share resepi eskrem mudah ni.

Bahan-bahannya :

1. Frozen Banana (buang kulit/potong siap2 pisang tu dan letak kat deep freezer semalaman)
2. Frozen Strawberry (masukkan strawberry ke dlm deep freezer semalaman)
3. Serbuk koko / dark choclate
4. Susu (apa-apa je jenis susu yg jd favourite anak-anak)
Frozen strawberry
Frozen Banana

Cara membuatnya : 

Masukkan frozen banana,frozen strawberry,dark choclate & susu ke dalam food processor dan blend sampai la lumat jadi mcm aiskrim.Siap! 
blend dengan Food Processor
Owh ye, kalau uols takde food processor camni, boleh guna blender biasa,tapi pastikan blender tu memang boleh blend ice ye coz frozen banana & frozen strawberry tu memang agak keras.Aiskrim ni memang sangat bagus kita bagi kat anak-anak sebab penuh dengan khasiat buah-buahan dan paling penting ibunya sendiri yang buat kan?which is full with TLC,tender,loving and care gitu…Lagi satu,diorang boleh dapat sumber gula daripada buah-buahan bukan daripada gula yang diproses yang ternyata tak elok utk kita.Ibu-ibu boleh pelbagaikan buah-buahan tu ikut selera anak-anak.Maybe berries,apple,dan lain-lain.
Oklah uols.Selamat mencuba!
 

                                                   

1 2 3 7