July 2nd 2014 archive

Telusnya mereka berdoa

10492340_891209164227940_3211433934708890535_n3

Assalamualaikum

Hi Everyone!Alhamdulillah hari ni dah masuk hari-4 kita berpuasa.Cepat sangat kan masa berlalu,dah hari ke-4 dah!Alhamdulillah Dak Yayan pun dah masuk hari ke-4 berpuasa penuh,inshaallah.
Kanak-kanak ni kan memang sangat transparent / telus kalau bercakap kan?hehe.Hari tu,ajar dak Yayan ni berdoa.YM cakap,dengan Allah kita boleh minta apa je yang kita nak.Minta je dengan Allah,Inshaallah Allah akan bagi kalau apa yang kita minta tu benda-benda baik.Masa tu angguk jelah budak kecik tu,ntah faham ke idak YM pun tak tahu,hihi.
Hari tu lepas solat,YM soh dia berdoa… YM pun excited nak dengar dia berdoa.Selalunya,YM ajar dia sebut dan minta,“Ya Allah,bagi aryan sihat,jadi anak soleh”.So,kali ni YM biarkan dia berdoa sendiri…

So…dia pun berdoa dan YM dengar.. doa si kecil ini “Ya Allah,bagi Ayan mainan ya Allah…” Ya rabbi!anak akuuuuu!hihihi….telus benooo doamu wahai anak!spesifik!sakit perut ibu menahan gelak taw!

Tapi bila yayan berdoa begini,terdetik di hati YM.Teluskah doa kita yang dewasa ni selama ini pada Allah?Atau kita hanya berdoa secara general sahaja dan doa tersebut tidak sampai di hati kita.Hanya sekadar lisan.Hanya sekadar doa yang kita hafal sedari kecil???”Ya Allah,berikan aku kebahagian di dunia dan akhirat”, doa yang selama ini kita dok sebut2 sebab dah hafal sekian lama tapi tidak tersentuh di hati pun…????
Sedangkan Allah mendengar semua yang kita mahu luahkan.Apapun.Hatta kita mahukan sebuah mesin basuh,sebuah peti ais,atau apapun yang memudahkan urusan kita di dunia ni kan?kedengaran agak kelakar bila kita berdoa, “ya Allah,bantulah aku ya Allah,berikan aku rezeki untuk mendapatkan sebuah peti ais untuk kemudahan keluargaku ya Allah…”macam pelik kan?tapi bukankah itu perkara yang baik??inshaallah,Allah swt akan permudahkan dan perkenankan semua doa-doa kita yang baik.Doa yang betul2 tulus ikhlas dan merayu-rayu pada Allah,inshaallah didengarinya kan?Allah kan maha pengasih penyayang.
Rezeki yang diberikan oleh Allah melalui ayahnya…alhamdulillah…
Panjang YM membebel ye?hehe.tu namanya mengingatkan diri sendiri dengan berperasaan.Berpesan dengan diri sendiri.Inshaallah,kita sama-sama improve kan?banyak sebenarnya kita boleh belajar daripada kanak-kanak ni.Bukannya,most of the time hanya kita yang mengajar mereka,tapi mereka juga “mengajar” kita.Mereka banyak mengajar kita untuk mengingati “diri kita”yang mungkin juga “hilang” selama ini.Who knows kan?
Semoga Doa kita selepas ini lebih telus,tulus ikhlas dan diperkenankan oleh Allah swt.Inshaallah.Amin.Take care u guys!Thanks for dropping by and spend ur precious time here.Happy Fasting lovelies!