June 2014 archive

Cara Melatih Anak Berpuasa

10489698_889427987739391_1188646762165885166_n1

Assalamualaikum

Hi Lovelies!Camne puasa semalam?ok tak?ada yang melepek,lembik-lembik?hehe..takde kot kan…semua kuat-kuat nieh.
YM happy sangat 1st Ramadhan nie,sebab my son Yayan yang umo 4tahun++ tu puasa PENUH!alhamdulillah.Start 5.30pagi sampai la 7.24petang,syukurrrrr.YM memang over the top la happy!sebak ahkak taw!emosi sikit,hehe.Yelah,ni pengalaman pertama dia berpuasa dan syukur pengalaman pertama ni la pengalaman paling best dia bagi kat ibu dia nieh ha.Mula-mula YM agak risau juga,sebab yelah dia kan pesakit jantung,so YM risau kot-kot dehidrasi jadi.Pesakit jantung ni memang sensitif dengan dehidrasi.Tapi, Ym memang tawakal je.Doa banyak-banyak utk dia.

Ni video yang YM rekod pukul 6.30petang.Masih energetic lagi si kecik nieh.Happy lagi ha,menyanyi,saya “kuasa”,saya “kuasa”.Hihihi.Banyak kali ajar dia “P-U-A-S-A,tak jalan gak..nak jugak dia sebut Kuasa….haiihhh…tak kuasa dah YM nak betulkan,haha!Alhamdulillah,dia takde pun menangis-nangis melalak nak minta air or makan,sekali pun takde.Cuma ada gak la dia tanya dalam pukul 3ptg tu,”Ibu tak masak ke?”hihi.Then YM gitau,”kan ibu dah gitau,kita puasa”.Dia just cakap “ooooooohhh!ok”hehe.Faham dia,bagus.Maybe terlupa la tu,dia puasa.
Ni reaksi budak kecik ni bila nampak makanan.Lahaiii…tu makanan yang dia pilih kat Bazaar Ramadhan.YM ajak dia ke Bazaar Ramadhan,nak bagi dia happy-happy sikit.Ym siap bagi kebebasan utk dia pilih apa dia nak.Dia apa lagi,lompat bintang la!haha.Laju je tunjuk sosej gergasi!RM4 sebatang ko!hihi.Oklah,rewards utk dia sebab puasa seharian kan?Dia siap nak air carrot susu lagi ha…hihi.Tapi bila YM kata,takpe,ibu bancuh kat umah,dia anggukkan aje.Hehe.Good Boy!
Reaksi dia kat gambar tu buat YM “meleleh” ayaqmata.Huhu.Mahunya tak sebak,bila tengok budak kecik gitu makan dengan happynya lepas seharian berpuasa.Memang terharu ahkak taw!sejuk rasanya perut ni mengandungkan ko nak.Alhamdulillah.YM dulu kecik-kecik, mula-mula mak latih puasa pun tak macam dia,menangis la jugak nak minta bukak puasa,siap hentak2 kaki haa…haha!malu pulak ngan anak,hihi.
Bila YM update status happy YM kat FB tentang progress yayan ni,ramai yang pm YM nak minta tips.So,YM rasa better YM share jat blog ni,manalah tahu boleh bagi benefit kat ibu-ibu lain jugak kan.Inshaallah.Tips Ym ni tips biasa-biasa je,tapi kalau mampu membantu kawan-kawan,alhamdulillah…YM happy sangat!
Tips Melatih Anak kecil Berpuasa ala YM :
Tips 1 : Terangkan dengan anak tentang apa itu puasa dengan menggunakan bahasa yang paling mudah.Terangkan dengan penuh rasa gembira dan excited supaya dia faham yang Puasa tu sebenarnya sangat Best!
Tips 2 : Pastikan malam sebelum tu anak2 tidur awal supaya boleh bangun sahur dengan lebih baik.Takdelah menangis2.Hehe.Kalau diorang tak mampu bangun sahur seawal kita,jadikan waktu sarapan mereka itu sebagai waktu sahur.
Tips 3 : Berikan anak-anak makan makanan berat seperti nasi utk melapik perut.Walaupun hanya makan 2-3 suap,itupun dah memadai,yang penting diorang makan.
Tips 4 : Berikan mereka suplemen/makanan kesihatan/vitamin yang mampu membuatkan mereka rasa kenyang lebih lama dan suplemen yang mampu memastikan bendalir di dalam badan mereka sentiasa seimbang.YM bagi Yayan minum mealshake shaklee + performance drinks shaklee ni slps bersahur.YM bancuh sekaligus keduanya ni dan bagi yayan minum.Alhamdulillah,suplemen ni mmg sangat2 membantu yayan utk kekal cergas dan tak dahaga.
Tips 5 : Pastikan anda mengalihkan perhatian anak-anak daripada ingat tentang rasa lapar/dahaga mereka dengan memberikan mereka aktiviti-aktiviti yang menggembirakan mereka.Apa-apa sahaja aktiviti yang mereka gemari mampu membuatkan mereka lupa tentang makan dan minum.Dengan syarat,anda perlu bermain bersama mereka sekali sekala.
Tips 6 : Peluklah mereka banyak kali dalam sehari.Beritahu mereka yang kita sangat bangga dengan mereka.Pujilah mereka berkali-kali.Kanak-kanak sangat suka pujian.Mereka hidup dengan pujian.Mereka sangat bahagia dengan pujian terutamanya daripada orang2 yang mereka sayang,ibu dan ayah.Pujilah kehebatan mereka.Inshaallah mereka akan lebih bersemangat lagi untuk berpuasa.
Oklah kawan-kawan.Tu je tips picisan dari YM.Semoga berguna untuk kawan-kawan semua.Semoga kita mampu mendidik anak-anak kita berpuasa dengan lebih baik tahun ini,inshaallah.
See ya in next entry guys!take care!

Dah Lock-up,senang sikit!

10449466_888769317805258_37834189893322533_n1

Assalamualaikum

Hi everyone!Esok dah nak pose!yeyeyeye.Seronok!Bukan setakat seronok tang takyah masak banyak2 kali dalam sehari,tapi yang paling best ialah setan-setan dah di lock-up kat neraka tu ha.Kita nak beramal pun lebih mudah berbanding biasa sebab kita hanya perlu berperang dengan nafsu je kan?Tapi,nak berperang dengan nafsu ni pun bukan calang-calang.Semoga kita mampu la melawan semua tu kan?inshaallah.

Mommies semua dah buat preparation nak bersahur utk esok n hari2 seterusnya?YM dah beli siap2 2 hari lepas,ikan sikit,telur ayam,telur masin,sayuran,ha…yang memang basic la nak buat sahur.Hehe.Owh ye,tak dilupakan sardin…ehhh…ni staple food ni kalau time2 bulan pose,bukan apa,senang kan?Tapi,jgn jadikan amalan ye,sekali sekala tu oklah.YM pun tak stock up banyak sardine tu,beli 2 tin kecik jek,hehe.
YM nak ke dapur dah ni,banyak keje nak disetelkan lagi.Tapi sebelum buat keje sambil update belog ni,YM minum minuman kesayangan YM nieh…Performance drinks shaklee + Energy tea mix shaklee,kasi tambah oren sunquick sikit kasi pekat,perghhhh!ahkak gitau ko dik,memang terangkat taw!hahhaa…bukan terangkat sebab apapun,minuman ni bagi extra tenaga n kasi cair dan bakar itu lemak2 jahat,tu yang best tu!Al-maklumlah,dah semakin berusia ni,memang perlu la benda2 ni semua.Hehe.
Oklah,apapun,YM ucapkan selamat berpuasa
ye.Semoga ramadhan kali ni lebih baik untuk kita semua.Menjadikan kita
org yang lebih baik dan lebih bahagia,inshaallah.Jaga diri semua!
Thanks for dropping by and spending you precious time here.

Minuman untuk menurunkan berat badan!

10349942_883076385041218_3230447059327598012_n1

Assalamualaikum

Hi everyone!Lega betul kalau semua keje dah setel.Anak dah tido lena diulit intan.So,inilah masa mak nak berjimba-jimba sekejap sebelum tido.Hhihi.Berjimba-jimbaan bukan apa pun,meng”update” belog ni lorhh.Then,boleh la gi jenjalan kat blog-blog kengkawan lain sat.
Ginilah rutin mak-mak ni.Dah setel semua hal,baru la boleh buat keja sendiri atau lebih tepat hobi sendiri gitu.Masa-masa ni la mak-mak ni nak membelek FB ke,email ke,sekodeng-sekodeng gossip2 retis ke..amboii!nyempat!haha.Well,sapa tak suka tgk artis,meh habaq kat cheq, 😛
YM kalau memalam ni,sambil buat keje,YM suka minum teh.Tapi bukan sembarang teh nooo.Ni gabungan green,white and red tea.Haaa,ambik!semua jenis teh ada dik non!Nape yang YM sukaaa sangat ngan Teh ni??Meh YM cite.Gerenti korang pun akan jatuh hati la kalau ahkak citer.Hehee.Confident mak!
1 mug besaq haaa!sikit punya tamak khenn??haha!
Teh ni bagus untuk menurunkan berat badan ataupun nak jaga kesihatan dalaman gitu.YM suka minum teh ni selepas beberapa jam YM makan malam.Yelah,selepas beberapa jam kita makan makanan berat kan,badan kita akan start proses penghadaman makanan2 yg kita makan tu.So,bila kita ambik teh ni,teh ni inshaallah membantu mempercepatkan lagi proses tu sebab teh ni menaikkn metabolisme badan kita.Jadi boleh la bantu slimkan badan,bantu kuruskan badan,eh..eh…sama la tu,hehehe.sajaaa je taw ulang2.
ketamakan lebih sedikit time siang.Bancuh sampai 1 botol!haha!
Meh…YM citer details sikit pasal teh ni.Sure korang terujaaaa nak tahu kalau bab-bab nak slimkan badan, nak kuruskan badan,nak rampingkan pinggang,nak turunkan berat badan kan??hehe.alahh…ladies memang camtu,YM ni pun sama!
Antara ekstrak utama yang ada di dalam Cinch Energy Tea Mix ni ialah :
  • Taurina
  • Rooibos Red Tea Extract–tumbuhan herba dari Afrika~dikenali sebagai “The Miracle Tea” atau “Long Life Tea”
  • Green Tea Extract
  • White Tea Extract –teh yang menjalani pemprosesan paling minimum
  • Matcha Green Tea Powder – teh hijau gred tertinggi dari Jepun
Antara fungsi ekstrak utama Cinch Energy Tea Mix ini ialah:
  1. MATCHA GREEN TEA- antioksida yang sangat tinggi- energy booster- metabolisme booster- bakar kalori up to 4 x ganda
  2. TAURINA – menggalakkan metabolisme- lebih bertenaga- larutkan lemak- membantu menghasilkan otot tanpa lemak
  3. WHITE TEA- membakar lemak–lemak berlebihan-menghalang penghasilan sel lemak yang tak perlu- meningkatkan metabolisme
  4. ROOIBOS RED TEA – melarutkan lemak- meningkatkan kadar metabolisme iaitu pembakaran lemak-agen detox yang kuat

Best betul bila tengok perkataan melarutkan lemak,bakar lemak dan semualah yang berkaitan ngan lemak kan?hehehe.Kasi bakar itu lemak jahat!YM memang suka sangat amalkan teh ni sebab senang!Koyakkan je peket tu,tuang ngan air panas or sejuk,ha minum.YM minum siang malam tu teh ni.Dah addicted.Hehe.Bukan apa,sebab teh ni bukan je bantu turunkan berat badan tapi juga bagi tenaga.Kalau YM letih-letih badan,opkos ni la yang YM carik.
Kalau korang suka sejuk pun,ok..boleh bancuh sejuk2.
Korang nak join YM bakar-bakar lemak kasik turunkan berat badan??slimkan badan??jum…order ngan YM.YM bukan je semata-mata jual ni kat korang semua,tapi inshaallah YM akan bagi guide cara-cara nak capai kesan optimum gitu.KHAS untuk pelanggan-pelanggan YM taw!Yela,YM punya style kalau nak menjual,bukan style Touch n GO ok?YM akan bersedia untuk bagi tips2 dan juga menjawap segala kemusykilan pelanggan2 YM selama mereka jadi pelanggan YM.PERCUMA ajaaa taw!Ini eksklusif.Kalau korang beli makanan kesihatan dari farmasi ke,kedai2 jamu ke,takde servis camni kan?hehehe…well…this is how i “jaga” my customer… (^_^).
Kalau berminat,rojer2 je YM ok?Take care uols!

1 2 3 6