March 31st 2014 archive

Penting ooo Minum air nih!

1970799_663287097040582_710953947_n

Assalamualaikum

Minum air masak ni memang sangat-sangat penting taw!Sebab apa?sebabnya,kalau air dalam badan kita tak cukup,badan kita tak mampu nak jalankan proses detox toksin-toksin dalam badan kita tuh.Tak mampu tahu??dok la toksin tu diam2 kat dlm bdn kita,pastu jadi la penyakit macam-macam.Omgee!takut!

Perasan tak kalau kat Malaysia ni,chinese la yang selalu dok usung bottle air ke mana-mana.Kadang tengok,gedabakkk giler bottle diorang dok usung,hihi.Melayu,hurmm…jarang-jarang nampak.

Minum air ni sangat penting supaya cecair dalam badan kita seimbang.60% daripada badan kita ni terdiri drpd cecair,soooo…ofkos la cecair ni mempunyai peranan yg sgt2 penting utk badan kita kan?Utk sistem pencernaan,penyerapan,peredaran,proses pembentukan air liur,mengangkut nutrisi dan penting utk seimbangkan suhu badan kita.Sangat2 penting tu semua proses tu kan?

Penggambilan air kosong secara lebih kerap juga mampu mengawal kalori dlm badan kita sebab bila kita memilih air kosong berbanding air bikarbonat atau kafein,secara tidak langsung mampu membantu kita mengawal penggambilan kalori.Which is,dah terang-terang air kosong tu non-caloric drinks dan menyihatkan!

Ha,ni YM share cara2 nak ambik air kosong dengan lebih baik.Hopefully kita boleh sama-sama improve cara kita kan?

Kalau YM nieh,even kat umah most of the time,YM tetap isikan air dlm bottle dan bawak ke mana tmpt yang most of the time YM duduk.So,tgh tgk TV ke,Online dpn PC ke,YM boleh la minum2 air tu,hehhee.

Ni la bottle yang YM slalu dok usung sana-sini.YM suka yang ada measurement camtu supaya YM boleh kira bape intake air YM seharian.Senang kan?So,jumm…rajin-rajinkan diri minum air kosong ye.

Oklah uols…see u in the next entry!Jaga diri taw…jgn lupa minum air!hehe..