September 28th 2012 archive

Resepi Masak Lemak Jantung Pisang ala YM

DSC01331

Assalamualaikum

Hari ni, Ym nak share resipi yang sangat mudah ni. Senang je nak buat, tapi sangat sedap taw!Bukan sebab YM masak sedap, tapi mmg Jantung pisang ni adalah species yang sangat sedap, hehe.
Memula, dah korang potong2 tuh, cuci and rebuskan a few minutes ye.


Toskan terlebih dahulu air2 lebihan tu ye..


Blend Udang kering+bawang merah+bawang putih

Panaskn kuali, then Masukkan minyak sedikit je, then tumis smpi naik bau.Masukkan serbuk kunyit skli sesedap mata memandang, haha!Yaa…YM guna serbuk je, malass…:P

Then, masukkan jantung pisang tadi, then kacaukan.Masukkan garam dan perasa yang dibenarkan secukupnya ye.Hiks…Then, masukkan santan.kacau.
Then, boh cili potong. Kalau ikutkan YM, YM blend je cili padi ngan bawang2 tadi, tapi disebabkan Dak Yayan pun nak makan skli kan, so, kena la buat gini.Kena asingkan Dak Yayan punya dulu, then masukkan cili padi sesuka hati!Yippeee!

Tadaaaaaa!Dah pun siap!senang kan????Senang jeeee….!Try la!Tak try tak tahuuu.

Ni la santapan kitorang semalam.Simple!Tapi, Dak Yayan makan banyakkk!hehehe.Suka tgk!Korang tengok la gelagat Dak Yayan kat bawah tuh ha.Hihihi..

Aummmmmmm!omnomnomnom….omnomnomnom!hehehe….Memang feveret Dal Yayan masak lemak gini.Senang hati Ibu tengok anak Ibu makan banyakk…yelah, Dak Yayan ni boleh tahan gak memilih kadang tu.Kalau tak kena ngan rasa dier, jgn harap dier nak sentuh!haihh….
Selamat mencuba yer…