September 16th 2012 archive

Setiap Penyakit ada Penawarnya, itu janji Allah!

Image083-2
Assalamualaikum
Masa YM terlantar sakit 4 hari berturut2 hari tu sampai dapat MC 2 hari, YM jadi takut. Takut kalau2 penyakit YM ni makin teruk. Paling sedih, bila Ym tak boleh uruskan Yayan.Sedih sangat taw. Apa la budak kecik tu faham kan?Dia nak manja-manja ngan Ibu dia pun YM takleh.Alahai….Nak masak???Nak buat keje umah pun, takleh.Sudahnyanya, beberapa hari anak beranak tu makan nasi kat luar. Sedey-sedey-sedey.
My sweetPea, Yayan!

Disebabkan tu, YM bertekad.YM perlu cari altenatif,heels my ownself!Coz YM fikir, kalau YM sakit, sapa yang nak jaga Yayan dengan baik?Yayan pun bukannya sihat sangat lagi*uhuk!uhuk!* Selama ni YM bergantung sangat2 pada ubat hospital, iaitu suntikan hormone n Pain killer!Tu je.Endometriosis ni mana de ubat hospital (ubat makan) khas utk kecikkan atau matikan terus cyst2 tuh.

So, YM start do my own research. Baca kat internet bermacam-macam testimoni ubat-ubat yang digunakan oleh pesakit-pesakit yang menderita penyakit seperti YM. – Endometriosis.
Almost a week YM dok hadap semua testimoni.Berpinauu mata!Akhirnya, YM tertarik dengan satu testimoni yang disertakan dengan gambar Scan dia skli.
**********************************************
Selepas bersalin anak pertama, saya pergi
check up seperti orang lain juga. Check up yang pertama adalah sebulan
selepas bersalin. Pada hari appointment, doktor macam biasa, scan
perut untuk pastikan rahim kecut seperti asal. Alhamdulillah, rahim dah
kecut macam biasa…tapi, tiba-tiba doktor dapat kesan ada cyst di
ovari saya....Dah besar 5cm katanya….
Air
muka doktor macam cuak je…Mula-mula saya tak pasti apa itu cyst
ovari dan kesannya….dia kata tunggu next appointment, scan tengok
mcam mana….kalu perlu, kne operate buang…Operate? Alamak….seumur
saya tak pernah kena bedah…dan sememangnya taknak operate…sebab apa
yang saya tahu, bila operate ni seolah-olah kita dah ganggu sistem
badan kita….kesian badan kita….masa bersalin dulu pun, saya dah
berazam dan cakap dengan doktor, nak bersalin normal…Alhamdulillah, Allah permudahkan…so, doktor set kan tarikh untuk next
appointment…Next appointment pada 09/02/2011, saya scan lagi dan cyst
tu masih 5.37 cm…Inilah gambar scan saya…
Doktor
dah mula plan nak operate saya…takpe, dia bagi can lagi sehingga
next appointment utk pilih tarikh memandangkan anak saya baru 4 bulan
dan fully breastfeed..Klau boleh, dia cadangkan saya operate bila anak
dah umur 6 bulan supaya dah mula makan dan tak sepenuhnya bergantung
pada susu badan…Balik rumah, saya dah risau..saya memang nak elak
daripada dibedah.Terus saya tanya senior saya, kak cery, ada ke produk
Shaklee untuk rawat cyst ovari ni? Beliau rekemenkan saya dengan GLA
Complex dan saya mula makan pada awal bulan April.
Pada next appointment iaitu 04/04/2011, Saya scan lagi dan ukuran diameter berkurangan menjadi 5.03 cm.
Doktor
masih rekemen untuk bedah….saya minta tunggu lagi hingga next
appointment pada 13/05/2011, tibalah pada tarikh untuk saya operate
untuk buang cyst tersebut. Untuk kali terakhir, saya minta doktor scan
dan ukuran diameter cyst tersebut menjadi 2.73cm !!! Anda boleh lihat pada gambar scan ni ada tulis diameternya tu…
Alhamdulillah, syukur kepada Allah sebab saya tak jadi dibedah..So, apa yang saya amalkan selama 2 bulan ni?
1) Mengambil vitamin Shaklee GLA Complex:GLA
merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita
untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang
membantu badan mengawalatur proses-proses badan yang normal. Minyak
benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia
mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan
menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.
 
2) Memakai Pad Herba Avail. 
3) Mengamalkan baca doa untuk mengecilkan bengkak : —-
Wahai Allah yang maha mengecilkan benda yang besar dan maha
membesarkan benda yang kecil, kecilkanlah pada dia (sebut nama
pesakit). Ya Allah wahai yang paling mengasihani daripada segala yang
mengasihani….
” 
Alhamdulillah, lepas
je jumpa doktor, saya terus ke surau untuk sujud
syukur….Sesungguhnya tiada yg lebih berharga daripada anugerah
kesihatan yang baik….Syukur alhamdulillah….

*************************************************

Sangat convincing kan testimoni dia?YM mmg sangat-sangat tertarik nak cuba.Kalau tak cuba, kita tak tahu kan? Kita usaha, Allah yang menentukan, tak gitu? Allah dah sebut, setiap penyakit pasti ada penawarnya kecuali M-a-t-i.
On the dot, teringat member skolah YM dulu, Leen yang jadi dealer Shaklee, cepat2 YM contact dia.Boleh gak YM dapat harga special daripada dia.Yelah, nak consume ubat setiap bulan, banyak juga belanja tu, klu dpt harga special, jimat la sikit kan?

Tapi tak sangka pulak,dia offer YM utk buat side income ngan produk ni. Katanya, dia skrg dah pun ‘menuai’ hasil.Dier soh YM join dan Niatkan untuk tolong Yayan, siapa tahu, rezeki Yayan.

Yelah kan,manalah tahu rezeki Yayan tercatat bersama penawar penyakit Ibu dia ni kan? Insyaallah……doakan YM yer…