Al Safina Kijal Beach Resort & Restaurant : Nasi Arab yang sedap!


Assalamualaikum
Korang pernah makan Nasi Arab tak?sure pernah nih kan?hehhe.Dulu,masa Ym study,selalu gak la makan nasi Arab.our Arabs lecturers masak time Raya.Sedap!Tapi,paling tak menahan bila tgk ayam dia, Makkk!besar gilerrr!half a chicken tuh ko bedal sensorang taw.ohhh!My!Rasa nak larikkkk time tuh.Haha!Tapi, bila dah start rasa tuh,uiii!rasa ayam tuh,sodappp nauuu!Teringat2 sampai sekarang taw!



Al-Safina Arabic Restaurant, Kijal Terengganu



Then, bebaru nih, YM terdengar kengkawan cerita yang kat Kijal, Terengganu ni ada satu Restoran Arab yang best! Served by the real Arabian people okey?No fake-fake, mix-mix nih.Hehehe. Eh!Bukan apa-apa punnn!Just nak feel-feel tgh makan Nasi Arab tuh kat Arab countries je punnnn!hahaha!
Haaaaa…ni YM nak masuk dah nie. YM pi masa raya ke-5. Kebetulan YM balik umah dah masa ni.YD ajak pi try nasi Arab.Sooo, YM apalagiii, pucuk dicita Nasi Arab mendatang okey?Hehehe
Menu Board Al-Safina Restoran yang pelbagai jenis.Macam2 adaaaaaaa. Ym nengok pun dah fening-feninggg.Haha!Masa Nak order makanan kan, memang kelakar taw. YD dengan selambanya membuat pesanan.Dalam hati,”wahhh!laki aku!terer mintak nak makan apa.Tgk Menu pun dah terer kooo!”
Then, bila part YM.YM tanya YD apa dia order, YD buat muka macam tak puas hati kat YM kan sebab YM buat macam orang sengal-sengal gitu, blur2.Haha!Ahhh!tak kesah larrr, memang betul pun YM blur, 2st time kottt masuk restoran Arab.Hehehe.YD malu-malu miaw kot.YM korang nih, memang agak kemerengan sikit kekadang tuh, haha!oppsss!terlebih sudaaaaaa.!

Ader je kejaaaannn dak yayan nie…
YM pun buat la muka tak malu, then tanya waiter Arab tu ha. ” May i know which is the popular selection by ur customer?and what is the different between Chicken Mandy and Chicken Khabshah?Which one taste better?” Haaaa!kooo!soalan hakuu!hehehe. Then,waiter tuh pun explain panjang lebar. Lastly, YM pun order Chicken Mandy sebab according to Pak Arab tuh menu yang fofularrrr kat situ.Dlm hati, jagaaaa ko Pak Arab,kalo tak shedappp!haha! 
Yayan yang tak dok diam.Haihhhh.
Pastu, tetiba je YD nak tukar order kooo!hahaha!laki aku nih sangat comelll okey!ekekeke.Tadi kemain control macho khennn??haha! Pastu, YD mintak air Barbican ko!Aku macam blur2 sikit. Barbican tu aper?YD buat muka, signal kat YM – dah2 jgn tanya dahh!hahaha!Okey, YM zip mulut!harharhar!
Bila sampai air ni atas Table, YM berkerut sikit!Naik kening ala Ziana zain. Air apakan ini?Macam botol arak ko!Haishhhhh!YD dok sengih2,nak berlagaksss la tuh ngan YM! Rupanya, tu air minuman buah-buahan yang berperisa Malta gitu. Pak Arab tuh letak atas table ngan gelas je. YD pun mcm blur2, camne nak bukak.Takkan nak guna gigi kot!harharhar!Then, macam biasa la Ym ko nih, selamba je panggil waiter tuh and minta dia tolong bukakkan.Korang tahu, Pak Arab tuh kata, SURE!then, pulas je penutup tuh ngan tangan dia!Aiyarkkk!gitu jeeee!malu i taw!hahaha!
 



Mandy Lamb RM17.90 – YD punyaaa!

 YD kata sedappp!YM nih tak minat sangat Lamb.So, tak reti la nak komen lebih-lebih.Hehehe.


Chicken Mandy  RM14.90 – YM n Yayan yang punyaaaa!



Menu ni, Ym suka-suka-suka. Nasi Arab nih best!Ayam pun best! Rasa youuu segala rempah ratus dalam isi ayam tuh. Memang terbaek!YM macam teringat-ingat lagi kat Ayam nieh. Sodappp!YM share ngan Dak Yayan.Dak Yayan yang makan ayam tu banyak, Ym makan sikit jek,uwaaaa!hahaha!Takpe2, nak bagi Yayan gemukssss, yayan tu kurusss je skrg nih.Ibu dia dah cukup gemok dah. 😛
Chicken soup  RM5.90 – Dak Yayan yang punyaaa!
Tambah chicken soup nih utk Dak Yayan, takut2 klu dia tak kenyang share makanan ngan Ibu dier. Soup ni, macam biasa jelah. Bleh dapat kat mana-mana.Hehee.
Overall,Ym memang puas hati!Food sedap, service pun tip-top. Oklah.Harga?Oklah,average.Total food YM 1 family RM51.Oklah, sekali-sekala kan?Kalau tetiba tekak Melayu ni nak rasa Arabian Foods, i suggest this place, for those who stay kat Terengganu la.
Kalau yang stay kat KL, ada banyakkkk kat situ kan?Dengar-dengar Restoran Arab – Hadramawt kat KL tu Not bad.Kalau ada rezeki, teringin gak nak try…hehehehe
(Visited 1,039 times, 1 visits today)

14 Comments on Al Safina Kijal Beach Resort & Restaurant : Nasi Arab yang sedap!

  1. Nens Collection
    September 12, 2012 at 7:41 am (5 years ago)

    nasik arab kt kuantan pon banyak..tp nens jarang2 try..more to nasik beriani lagik..hehe

    layan je kan kalo benda sedapp..;)

    Reply
  2. Riena Haiqal
    September 12, 2012 at 8:02 am (5 years ago)

    wah ala2 arab gitu.. nda penah lagi rasa nasi arab ni.. ada ka ya dlabuan ni? nanti mo survey2 la kalau ada.. mo try juga.. hehehehe..
    Yayan paling comel la. terbaikk la yayan..

    Reply
  3. Wanieys
    September 12, 2012 at 8:03 am (5 years ago)

    Nasi arab sodapnyerrr…ngeeee

    Reply
  4. ieedaz @ mama_isha
    September 12, 2012 at 8:04 am (5 years ago)

    bestnyer….
    nanti kalau ade rezki berjalan2 kat sane, nak suruh YM jadi tourist guide la..hehe boleh??

    Reply
  5. Cik Nur
    September 12, 2012 at 9:09 am (5 years ago)

    rm51..? okaylah ym.. :)

    tapi serius lah nampak sedap ayam mandi tu..kkikiikiki..

    teringinnyaaa..!

    Reply
  6. mamavogue
    September 12, 2012 at 12:52 pm (5 years ago)

    Nyumm!
    Mamavogue suka lamb kabsah..
    Mmg favorite lah! Hihi..

    Reply
  7. Cik Aini
    September 12, 2012 at 6:25 pm (5 years ago)

    wahhhh marbeless nih YM.
    mmg nmpk sedap yg YM order tu =)

    erkk bab yg buka botol tu..hahahaha malu sih,mmg bukanya just pusing penutup dia je ke?

    Reply
  8. Si Matatajam
    September 12, 2012 at 7:08 pm (5 years ago)

    Amboi Yayan..layan nasi Arab plak na…^_^

    Reply
  9. Fatin Adawiyah
    September 13, 2012 at 12:35 am (5 years ago)

    Nak try nanti dengan husband. Kalau tak jumpe, I will call you neh, Kak. Hehe.

    Reply
  10. faizfakhirin
    September 13, 2012 at 1:03 am (5 years ago)

    nasi arab mahal sgt. xtermampu org mcm saya

    Reply
  11. Deq's Qienz
    September 13, 2012 at 6:56 am (5 years ago)

    jauhhnyerr di ganu dehh..kite dapat tgk jelahh..naseb baik tak mengidam

    Reply
  12. Che Rosliza Che mat
    September 17, 2012 at 4:24 am (5 years ago)

    Sedapnya….bila nak baik ganu nie…jamu mata jerlah…

    Reply
  13. azlina
    September 26, 2016 at 1:08 pm (1 year ago)

    Restoran nie ownernya kawan suami. Dah banyak kali ajak p sana tapi tak berkesempatan, jauh sangat. 1 hari nanti akan pergi sana juga. Tiap kali datang KL mesti datang jumpa kita, Kita ja belum ke sana. Nampak macam sedap.

    Reply

Leave a reply to Nens Collection Cancel reply